ODS na Vysočině navrhuje do eurovoleb advokátku a obchodníka

03.12.2018

Zpravodajství ČTK | 20:26 | Rubrika: pol pod for eur


Jihlava 3. prosince (ČTK) - Občanští demokraté z Vysočiny nominují do květnových voleb do Evropského parlamentu advokátku Evu Decroixovou a obchodního manažera Pavla Hejtmánka, který v evropských volbách kandidoval v roce 2014. Novinářům to dnes řekl krajský šéf ODS senátor Miloš Vystrčil. O pořadí kandidátů na celorepublikové kandidátní listině bude v lednu rozhodovat výkonná rada ODS.

"Oba v tajném hlasování regionálního sněmu významnou většinou hlasů uspěli," řekl Vystrčil. Decroixovou i Hejtmánka označil za kvalitní kandidáty, kteří mají šanci být v popředí kandidátky. Za lídra ale žádného z nich Vysočina nenavrhla. Šestatřicetiletá Decroixová získala své právní vzdělání ve Francii. Od roku 2011 má vlastní advokátní kancelář v Jihlavě. S Hejtmánkem se shodují v tom, že místo České republiky je uvnitř Evropské unie, ve které má Česko vystupovat suverénně. Přesvědčit o tom chtějí voliče v kontaktní kampani.

Kandidáty do evropských voleb z kraje Vysočina vybírají i Piráti. Jejich krajská předsedkyně Michaela Vodová ČTK řekla, že zatím jména nominovaných hledají. Budou je znát zřejmě do konce roku. O tom, komu vyjádří podporu, budou v úterý jednat krajští představitelé TOP 09. "My kandidáta nestavíme, ale máme nějaké nominace, komu chceme podporu vyjádřit. Jména zatím říkat nebudeme," uvedl předseda krajského výboru TOP 09 na Vysočině Jiří Blažek. Lidovci už mají na celostátní úrovni schváleno prvních 14 z 28 kandidátů. Lídrem bude Pavel Svoboda. Z Vysočiny by mohl být na kandidátní listině na nižší než čtrnácté příčce Jan Málek, řekl krajský předseda KDU-ČSL Vít Kaňkovský. Rozhodovat se o jeho pozici bude v prosinci.

U KSČM bude o kandidátní listině rozhodovat ústřední výbor 15. prosince, řekla ČTK Helena Vrzalová, jihlavská okresní předsedkyně strany. "Za Jihlavský okres jsme nominovali dva, spíš počítáme s tím, že jako nové tváře budou na konci kandidátky nebo budou náhradníky. Pokud vím, ostatní okresy z Vysočiny nenavrhovali nikoho," řekl. Jihlava navrhla Jaroslava Jirků a Josefa Jordána.

Volby do Evropského parlamentu budou v Česku 24. a 25. května příštího roku. V celé EU se uskuteční od čtvrtka 23. května do neděle 26. května. Europarlament bude mít nově po odchodu Velké Británie z EU 705 křesel místo dosavadních 751. Občané EU volí zástupce do EP jednou za pět let. Česko má v dosavadním EP 21 míst. Europoslanci za ODS jsou od roku 2014 Jan Zahradil a Evžen Tošenovský.

Přílohy