ODS na Vysočině nominovala kandidáty do senátních voleb

19.06.2014

Zpravodajství ČTK | 17:56 | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: bjr


 Jihlava 19. června (ČTK) - Advokát Josef Doubek bude na kandidátce ODS usilovat o úspěch v letošních senátních volbách ve volebním obvodě 15 Pelhřimov. Ve volebním obvodě 51 Žďár nad Sázavou bude za ODS kandidovat ředitel tamní základní školy Jaroslav Ptáček. Jejich nominace dnes schválil regionální sněm občanských demokratů Vysočiny v Jihlavě. S konečnou platností nominace schválí republikový sněm ODS 23. června v Brně. ČTK to dnes řekl šéf ODS na Vysočině Miloš Vystrčil. Kandidáty pro senátní volby už na Vysočině oznámila většina stran.

 Na Pelhřimovsku a části Jindřichohradecka bude své senátní křeslo obhajovat sociální demokrat Milan Štěch. Konkurovat mu bude lidovecký místostarosta Humpolce Tomáš Křišťan a revizor Českých drah Radek Nejezchleb (KSČM). TOP 09 nasadila jindřichohradeckého advokáta a písničkáře Ivo Jahelku. Za Zelené bude v tomto obvodě kandidovat po dohodě s jihočeskou organizací českobudějovický architekt Stanislav Kovář.

 V obvodě číslo 51 Žďár nad Sázavou bude o úspěch u voličů usilovat současná senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová (ČSSD). Proti ní půjdou do voleb projektant Petr Štoček ((KSČM), technik František Bradáč (KDU-ČSL) a starosta Krucemburku Jiří Havlíček (TOP 09). Zelení na Žďársku nenominovali nikoho. "Nevylučujeme, že podle momentální situace vyzveme k podpoře některého z kandidátů jiných stran," řekl ČTK krajský předseda Zelených na Vysočině Tomáš Hermann. Kandidáty ANO by pro oba volební obvody měla schválit krajská organizace 30. června.

 Volby do jedné třetiny Senátu se uskuteční společně s komunálními volbami v pátek 10. a v sobotu 11. října. Bude se volit v 27 obvodech, které zastupují senátoři vzešlí z voleb v říjnu 2008. Jejich volební období skončí 25. října. Výjimkou je Radek Sušil (za ČSSD), který byl před šesti lety zvolen už v prvním kole, tedy do letošního 18. října. V senátních volbách bude nejvíce křesel obhajovat ČSSD, a to 23, zatímco ODS jen tři a komunisté jedno.

Přílohy