ODS na Vysočině nominovala na předsedu Fialu

11.01.2014

Zpravodajtví ČTK | 18:04 | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: rek
 


 Jihlava 11. ledna (ČTK) - Regionální sněm ODS na Vysočině dnes nominoval na předsedu strany Petra Fialu. Bývalý ministr školství tak získal po Jihomoravském a Středočeském kraji podporu z dalšího regionu. Občanští demokraté z Vysočiny vybrali na pozice místopředsedů strany Miloše Vystrčila a Petra Sokola. ČTK to řekl krajský manažer ODS Jaroslav Makovec. Občanští demokraté budou své vedení volit na kongresu v Olomouci, který se uskuteční 18. a 19. ledna.

 Fiala získal 41 hlasů ze 70. Regionální sněm rozhodoval, zda na předsedu nominuje jeho nebo Miroslavu Němcovou. "Pro mě jsou obě varianty dobré a dokážu si v čele strany představit jak Petra Fialu, tak Mirku Němcovou," řekl ČTK předseda občanských demokratů na Vysočině Miloš Vystrčil. Právě jeho vybral sněm jako kandidáta do výkonné rady ODS.

 Fialu na místo šéfa ODS v minulých dnech nominovali také zástupci Středočeského a Jihomoravského kraje. Liberecký kraj zase zvolil jako nejvhodnějšího kandidáta na předsedu europoslance Edvarda Kožušníka.

 Občanští demokraté, dříve nejsilnější vládní strana, skončili v loňských podzimních sněmovních volbách až pátí se ziskem 7,7 procenta hlasů. Místo 53 poslanců z roku 2010 jich nyní mají jen 16 a patří mezi opoziční strany. ODS je bez předsedy od loňského června, kdy na místo rezignoval bývalý premiér Petr Nečas. Stranu zatím vede Martin Kuba, který prý ale neuvažuje o kandidatuře na předsedu. Fialovým soupeřem bude za týden v Olomouci kromě Kožušníka patrně i stávající místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

 Politolog, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a bývalý ministr školství Petr Fiala oznámil svou kandidaturu na post předsedy začátkem loňského prosince. Za ODS už kandidoval v podzimních předčasných parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny.

Přílohy