ODS požaduje odchod náměstka hejtmana Vysočiny za ANO Pavlíka

04.01.2018

Zpravodajství ČTK | 13:11 | Rubrika ČTK: pol pod


Jihlava 4. ledna (ČTK) - Občanští demokraté na Vysočině požadují, aby náměstek hejtmana za ANO Josef Pavlík odešel z funkce kvůli jeho údajnému členství v Lidových milicích. Regionální rada ODS doporučila svému zastupitelskému klubu, aby o tom vyvolal koaliční jednání. Pokud se koalice na výměně na postu náměstka nedohodne, mohla by v ní ODS skončit. ČTK to dnes řekl krajský zastupitel a senátor za ODS Miloš Vystrčil. V krajské koalici je ODS na Vysočině s ČSSD, hnutím ANO, ODS a Starosty pro Vysočinu.

Pavlík dnes ČTK řekl, že za sebe teď žádný krok nechystá a výsledek jednání v koalici není schopen předpovědět. "Já jsem připraven svoje argumenty obhajovat do poslední chvíle," uvedl. Náměstek hejtmana za ČSSD Vladimír Novotný předpokládá, že se předsedové koaličních zastupitelských klubů sejdou do týdne. Zastupitelský klub ANO se podle jeho předsedkyně Lucie Vichrové bude záležitostí zabývat už v pátek.

Jestli se vedení kraje do únorového zasedání zastupitelstva nedohodne na změně postu náměstka, měli by zastupitelé za ODS podle usnesení regionální rady strany vyvolat hlasování Pavlíkově odvolání. "To by znamenalo porušení koaliční smlouvy a tím de facto konec koalice," řekl Vystrčil. Dodal, že pro usnesení v regionální radě hlasovali i tři z pěti krajských zastupitelů, kteří jsou jejími členy. "Tak je zřejmé, že ho bude zastupitelský klub plně respektovat," řekl.

Krajská koalice má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 29 zástupců, i bez zastupitelů ODS by udržela těsnou většinu. ODS má z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu pět. V loňských krajských volbách vítězní sociální demokraté mají 11 zastupitelů, hnutí ANO devět a koalice Starostové pro Vysočinu čtyři. O možném konci krajské koalice v nynějším složení zatím nechtěli oslovení zastupitelé spekulovat. "Primárně je to interní problém ANO.

Věřím, že oni si ten problém vyřeší, a bude možné v tom formátu, který si myslím, že je funkční pokračovat," uvedl Lukáš Vlček za Starosty pro Vysočinu.

Jihlavský okresní soud v polovině listopadu zamítl Pavlíkovu žalobu na server obcasnik.eu kvůli údajně nepravdivým tvrzením o jeho členství v Lidových milicích. To byla do roku 1989 v podstatě ozbrojená složka Komunistické strany Československa, kterou tvořili zpočátku především dělníci. Rozhodnutí není pravomocné, Pavlík se proti němu odvolal. ČTK řekl, že trvá na tom, že vstup do milicí nikdy nepodepsal.

Hlasování o Pavlíkově odvolání z postu náměstka navrhli už na prosincovém zasedání krajského zastupitelstva opoziční lidovci. Podle nich náměstek dvakrát lhal o své minulosti, například o členství v KSČ. Zastupitelé ale zařazení tohoto bodu do programu neschválili s odůvodněním, že ještě nemají k dispozici písemné znění rozsudku.

Zástupci ODS už podle Vystrčila znění soudního rozsudku znají. Regionální rada ODS ve středečním usnesení uvedla, že Pavlíkovo členství v Lidových milicích považuje na základě rozsudku za prokázané. Vystrčil uvedl, že kdyby se Pavlíkovi podařilo dokázat, že v milicích nebyl, uměl by si představit, že by se pak do funkce mohl vrátit.

Přílohy