ODS slibuje daňové prázdniny rodičům s malým dítětem i lidem do 26 let

10.10.2019

idnes.cz | Autor: Josef Kopecký


Kampaň nazvanou Země, která vítězí, spustila v parlamentu nejsilnější opoziční strana ODS. Představila i některé své programové sliby. Jsou mezi nimi například daňové prázdniny pro lidi do 26 let či pro rodiče, který pracuje, zatímco jeho partner je doma s dítětem, na které pobírá rodičovský příspěvek.

„Po dobu, kdy jeden z rodičů pobírá rodičovský příspěvek, tak druhý z rodičů nebude platit daň z příjmu,“ uvedla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

ODS počítá také se zavedením minimálního důchodu. Jeho výši zatím nechtěla prozradit. Změny u důchodů se přitom podle strany nemají týkat lidí, jimž je nyní více než 45 let, pouze těch mladších.

„Uděláme modrou redukční dietu,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Strana tak třeba plánuje, že lidé budou platit patnáctiprocentní daň z příjmu z hrubé mzdy.

Je i pro paušální daň, o kterou usiluje také ministryně financí za ANO Alena Schillerová, či že osoby samostatně výdělečné činné budou moci při výpočtu daně z příjmu uplatňovat odečitatelný paušál dva miliony korun, tedy dvakrát vyšší, než je tomu teď.

ODS podle Stanjury také slibuje pravidelné zvyšování základní slevy na poplatníka a daňové úlevy pro bezproblémové plátce daní a odvodů.

Modrá strana nově vytáhla „zelenou kartu“

Změna se bude týkat podle šéfa senátorského klubu ODS a místopředsedy ODS Miloše Vystrčila i oblasti životního prostředí. „Neříkejme, že se klima nemění, když se mění,“ řekl Vystrčil. Lidé se musí podle strany adaptovat na nové podmínky.

Podle šéfa ODS Petra Fialy stojí strana názorově uprostřed mezi ekologickými alarmisty na straně jedné a trollováním, že se nic neděje, na straně druhé.

ODS chce podle něj zveřejněním svých programových slibů a startem kampaně Země, která vítězí vyslat jasný signál, že je připravena převzít vládu nad Českou republikou.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ods-kampan-za-zmenu-fiala-dane-minimalni-duchod.A191009_141411_domaci_kop

Přílohy