ODS usiluje o nový začátek, pomoci má Fiala i změny stanov

19.01.2014

Zpravodajství ČTK | 18:56 | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: hj


Olomouc 19. ledna (ČTK) - Občanská demokratická strana, dříve jedna z dominantních českých stran a hegemon tuzemské pravice, se olomouckým kongresem, který dnes skončil, pokusila o návrat do těchto pozic, o "nový začátek". O něm hovoří i nový předseda ODS Petr Fiala, který je jejím členem teprve od listopadu. Právě do bývalého rektora brněnské Masarykovy univerzity Fialy, kterého drtivou většinou hlasů zvolili delegáti už v sobotu, vkládají občanští demokraté největší naděje.

 V Olomouci se vyměnili i všichni místopředsedové, byť v tomto případě nejde o žádné stranické nováčky a jejich volba nebyla zdaleka tak hladká a jednoznačná jako v případě Fialy. Strana v zájmu zvýšení akceschopnosti také zúžila svou výkonnou radu. Kromě toho schválila vytvoření nového, asi stočlenného stranického orgánu - republikového sněmu, který bude mezičlánkem mezi výkonnou radou a kongresem. Delegáti rovněž rozhodli o tom, že místní sdružení bude moci zrušit členství tomu, kdo bude pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin.

 Zatímco Fiala získal ve volbách od delegátů 80 procent hlasů a své protikandidáty Edvarda Kožušníka a Miroslavu Němcovou jasně porazil, volba místopředsedů hladká nebyla. Statutárním místopředsedou ODS byl sice hned v prvním kole zvolen europoslanec Jan Zahradil, který porazil exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, zvolení řadových místopředsedů se ale protáhlo do sobotní noci a vyžádalo si několik hlasování. Nakonec se jimi stali starosta středočeské Líbeznice Martin Kupka, europoslanec Evžen Tošenovský, senátor Miloš Vystrčil a olomoucký primátor Martin Novotný. Pospíšil boj po čtyřech neúspěšných pokusech vzdal.

 Do výkonné rady kongres zvolil mimo jiné právě i bývalého místopředsedu Pospíšila a také Martina Kubu, který stranu z titulu statutárního místopředsedy vedl po odchodu Petra Nečase. Fiala na závěrečné tiskové konferenci nechtěl spekulovat o tom, zda bude chtít, aby ve vznikající stínové vládě ODS byli i lidé, kteří neuspěli ve volbách do nejužšího vedení. Řekl ale, že strana nebude "plýtvat talenty a schopnostmi lidí, jako je paní Němcová nebo Jiří Pospíšil, kteří budou i nadále aktivní členové poslaneckého klubu ODS a výraznými tvářemi naší politické strany".

 ODS je v kritické situaci, v loňských předčasných volbách do Sněmovny, které se konaly po pádu skandály zmítaného kabinetu Petra Nečase (ODS), získala jen 7,72 procenta. V opozičních lavicích ji dnes zastupuje pouze 16 poslanců. V 90. letech byla přitom ODS zvyklá na zisky blížící se 30 procentům, ani v novém tisíciletí nedostala ve sněmovních volbách do loňského roku nikdy méně než 20 procent, a v roce 2006 je vyhrála dokonce se ziskem 35 procent. Strana ale čím dál víc získávala pověst spíš lobbistického spolku, v němž fakticky vládnou regionální "kmotři". Občanští demokraté to sice označují za nespravedlivou charakteristiku, současně ale připouštějí, že v očích rostoucí části veřejnosti se ODS takovou opravdu stala.

 Devětačtyřicetiletý bývalý ministr školství Fiala se členům ODS během svých projevů na kongresu snažil dodat optimismus. Nabádal je, aby opět začali věřit v budoucnost. Slíbil, že pokud mu pomohou svou prací a sjednotí se, stane se z ODS postupně opět nejsilnější pravicová strana s dlouhodobou podporou pětiny voličů a potenciálem ještě širší podpory. Veřejnosti Fiala slibuje, že odteď se ODS přestane před veřejností prezentovat hlavně vnitřními spory a začne opět nabízet pravicovým voličům řešení jejich každodenních problémů.

 Politici ostatních stran většinou pogratulovali Fialovi ke zvolení, premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka doufá v rozumnou komunikaci vlády a opozice. Například předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se ale domnívají, že ODS na kongresu neprojevila dostatek sebereflexe.

 Politolog Tomáš Lebeda si myslí, že Fiala se bude potýkat s roztříštěností ODS, kdy mu cestu za splněním jeho cílů mohou komplikovat někteří lidé z regionů. "Nechci říkat přímo, že to za všech okolností musí být kmotři a podobné struktury, ale ty regiony se chovají velmi nezávisle," řekl ČTK.

Přílohy