ODS věří, že nejhorší má za sebou. Do vedení chce ženu

05.01.2016

Hospodářské noviny | Rubrika: Události | Strana: 3 | autor: Václav Dolejší


Občanským demokratům se po dvou letech pomalu vrací ten nejzákladnější prvek jejich genetické výbavy – sebevědomí. Příští víkend se scházejí v Ostravě na kongresu s přesvědčením, že to nejhorší už snad mají za sebou.

„Krize je nepochybně za námi. ODS nejen přežila, o čemž skutečně mnozí komentátoři pochybovali, ale postupně se vrací do pozice nejsilnější pravicové strany. Změnila se i nálada uvnitř ODS,“ říká spokojený šéf Petr Fiala.
Další členové vedení se zase radují, že už se jim ostatní přestali posmívat. „Postupně končí období karantény, politické izolace, kdy nám všichni říkali: S vámi se nebavíme, s vámi nespolupracujeme, protože jste ODS,“ dodává místopředseda strany Martin Novotný.
Po ostudném skandálu Nečas–Nagyová v červnu 2013, pádu vlády a volebním propadáku se sedmi procenty nebylo vůbec jisté, zda někdejší dominantní strana české polistopadové politiky vlastně přežije.
A dnes se tatáž ODS, která v dobách největší slávy přehlížela malé strany, raduje nad tím, jak se její preference ve všech průzkumech konečně odpoutaly od pětiprocentní propasti. Ty nejpříznivější prognózy jí dokonce věští 10 procent hlasů.
„Signálů, které mohou v ODS budit optimismus, je víc. Klíčové je, že podle většiny průzkumů mírně klesá podpora TOP 09 a mírně roste podpora občanských demokratů. Ti mají navíc pro letošní krajské jasně lepší pozici,“ míní sociolog Jan Herzmann.
Své spolustraníky přesvědčil i akademik Petr Fiala v roli předsedy, takže svou pozici na kongresu nejspíš hladce obhájí. Mnozí členové strany přitom před dvěma lety v Olomouci, kde si profesora a bývalého rektora Masarykovy univerzity zvolili do čela, sami o jeho vůdcovských schopnostech pochybovali.
Celý první rok ve funkci ale Fiala musel odpovídat na otázky týkající se role premiérovy tajemnice a partnerky Jany Nagyové, musel se dokola omlouvat za chyby Nečasovy vlády nebo vysvětlovat velké dluhy pravicové strany.
Až později začal daleko víc vystupovat jako reprezentant tvrdého jádra ODS, která chce nejprve získat zpět skalní pravicové příznivce. K tomu volí jinou strategii než nový předseda konkurenční TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž se soustředí hlavně na nekompromisní kritiku ministra financí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana.
Šéf ODS spíš varuje před návratem socialismu, protože levice vládne všude – na Hradě, ve vládě, v Senátu i Poslanecké sněmovně, v krajích i na radnicích velkých měst. Kritizuje nejrůznější nové regulace, jako jsou třeba kontroly v domech, čím kdo topí, předpisy pro chodce, co mají nosit v noci, nebo nařízení pro hospody, že se tam nesmí kouřit a musí mít nealkoholický nápoj levnější než pivo.
K nalezení ztraceného sebevědomí to vše stačí, ale kdy a zda vůbec se vrátí ve větším i zklamaní voliči, sami občanští demokraté netuší. „Přežili jsme, ale dostat preference k patnácti dvaceti procentům si ještě vyžádá spoustu úsilí. O tom, jak to udělat, bychom se právě měli bavit na kongresu,“ říká místopředseda ODS Miloš Vystrčil.
Tento a příští týden budou jednotlivé krajské stranické buňky navrhovat, koho nominují na místopředsednické posty vedle Petra Fialy. Dosud jsou tam samí muži a on sám by si přál, aby se do vedení dostala alespoň jedna žena.
„Z mnoha důvodů bych to pokládal za dobré. Nejde o kvóty ani o genderové levicové blouznění. Ale jako moderní konzervativec si myslím, že čistě mužská společnost není dobrá, je potřeba ji obohacovat a kultivovat ženským pohledem na věc. Ale vážně: ODS má řadu úspěšných političek, a pokud některá z nich bude kandidovat a delegáti ji podpoří, budu rád,“ říká Fiala. Kandidaturu do čela ODS zvažuje například pražská politička Alexandra Udženija.

Jako moderní konzervativec si myslím, že čistě mužská společnost není dobrá. Máme řadu úspěšných političek, budu rád, když některá bude zvolena místopředsedkyní ODS. Petr Fiala předseda ODS

Přílohy