ODS: Výbor je na nic. ČSSD: Ne, je důležitý

28.02.2011

Havlíčkobrodský deník, strana 1, Titulní strana


Jihlava - Mezi politickými stranami v krajském zastupitelstvu to vře. Občanští demokraté navrhli v tomto týdnu zrušení Legislativního výboru Zastupitelstva kraje Vysočina. Argumentují tím, že je v podstatě zbytečný a že je tak možné ušetřit za padesátitisícový plat předsedy výboru Drahoslava Oulehly (KSČM) a odměny dalších jeho členů. Návrh neprošel, proti se postavili zastupitelé sociální demokracie a komunisté. Tyto dvě strany disponují většinou hlasů v zastupitelstu. „Legislativní výbor je zbytečný byrokratický článek a kdyby nic nedělal, nic se nestane,“ soudí Jan Nekula z řad zastupitelů ODS.

 

dokončení na straně 5 ODS: Výbor je na nic. ČSSD: Ne, je důležitý

 

dokončení ze strany 1

 

Nekula vznesl návrh na zrušení výboru a je jedním ze tří lidí z ODS, kteří na svá místa v něm rezignovali. „Výbor jen posuzuje vnitřní předpisy kraje, které vytvoří úřad a schválí komise a rada kraje. Tvoří tedy pouze další zbytečný byrokratický článek,“ míní

            Podle předsedy klubu občanských demokratů v zastupitelstvu Miloše Vystrčila zřídila tento legislativní výbor pouze Vysočina a Ústecký kraj.

            „Skutečnost, že pracovníci kraje mohou předkládat návrhy sami, nemůže být obecně důvodem ke zrušení, protože pak by to byl důvod ke zrušení všech výborů,“ řekl předseda výboru Drahoslav Oulehla.

            Navíc podle Oulehly zřízení legislativního výboru otevřelo možnost zákonodárné iniciativy. „Návrh na zrušení výboru není věcný, ale politický a účelový,“ míní.

            To si myslí i náměstek hejtmana Libor Joukl z ČSSD. „V minulosti, když se připravovaly akciové společnosti nemocnic, tak stály kraj služby právní kanceláře dva tři miliony,“ řekl Joukl. Připomněl také někdejší hrozbu půlmiliardové sankce za špatně nastavený systém Fondu Vysočiny. Legislativní výbor má podobným případům zabránit.

 

Tři místa pro KSČM

 

Kraj nyní platí i dva další komunisty - předsedu finančního výboru Zdeňka Dobrého a Jana Slámečku v čele krajské bezpečnostní komise.

Prvním placeným předsedou této komise byl Pavel Maslák z ODA. Jeho funkce vznikla v éře vlády Čtyřkoalice s ODS. „Pavel Maslák se věnoval velkému množství práce. Navíc v té době nebyli uvolněni všichni radní. Počet placených funkcionářů tak ani nikdy později nepřesáhl počet členů rady,“ říká bývalý hejtman Miloš Vystrčil.

„Nám jde skutečně o to, že činnost tohoto výboru zastupitelstva považujeme za zbytečnou. Výbor nepracuje jako orgán zastupitelstva, ale spíše ospravedlňuje funkci pro pana Oulehlu. Já nezpochybňuji, že je odborník. Když ho vedení kraje potřebuje, ať si ho platí jinak. Ne přes výbor, který navíc v minulosti vůbec neexistoval,“ soudí Vystrčil.

 

Region| Vysočina

Publikováno| Havlíčkobrodský deník; Titulní strana; 01

Publikováno| Jihlavský deník; Titulní strana; 01

Publikováno| Třebíčský deník; Titulní strana; 01 - 6

Publikováno| Žďárský deník; Titulní strana; 01

Publikováno| Pelhřimovský deník; Titulní strana; 01

ID| f2399b62-fbd1-466f-bfe0-544c6726ebbe

Přílohy