ODS změnila krajské vedení. Chce zpátky voliče

17.01.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Severní Čechy | Strana: 1 | autor: Tomáš Kassal


Krajským šéfem strany je Vladislav Raška, na víkendový kongres, který zvolí celostátní vedení, je nominovaná i starostka Obrnic

LITOMĚŘICE Ve znamení snahy změnit svou image před voliči a získat znovu jejich důvěru probíhal ve středu večer v litoměřickém hotelu Koliba regionální sněm severočeské Občanské demokratické strany. Jednašedesát delegátů změnilo krajské vedení strany a doporučilo i nová jména pro víkendový kongres ODS, kde se bude volit celostátní vedení.
Většina delegátů doporučila kongresu na místo předsedy brněnského poslance Petra Fialu, který v Litoměřicích osobně byl a potvrdil, že chce pracovat na obnovení dobrého jména strany. Podporu získal i kandidát na 1. místopředsedu Jiří Pospíšil z Plzně.
Na řadové místopředsedy navrhl sněm senátora z Vysočiny Miloše Vystrčila a nově i Drahomíru Miklošovou, starostku Obrnic na Mostecku, díky níž obec získala prestižní ocenění za integraci Romů.
Sněm také částečně změnil vlastní severočeské vedení. Předsedou je nově Vladislav Raška z Děčína, jeho předchůdce Petr Fiala z Teplic ale zůstává jedním z místopředsedů. Dalšími za jednotlivé okresy jsou Karel Krejza (Litoměřice), Marcel Kollmann (Louny), Michal Marek (Most), nově Ivana Řápková za Chomutov a za Ústí nadále poslanec Radim Holeček, který je teď navíc i 1. místopředsedou. „Jako jeden z prioritních úkolů vidím zlepšení komunikace s naší členskou základnou,“ prohlásil Holeček.
Kandidáti na různé funkce v projevech mluvili o nutnosti změn a pozitivním přístupu. Při neformálních debatách ale zazněly i záporné komentáře. „Je to pořád stejné, rozhoduje se jako dřív. Sami se nedokážeme shodnout,“ komentovali třeba někteří delegáti průběh sněmu a hlasování.

» Pokračování na straně B3

ODS obměnila své krajské vedení
» Pokračování ze strany B1

Jestli se ODS může skutečně proměnit k lepšímu a opět se zařadit mezi silné politické strany, naznačí podle Rašky už víkendový celostátní kongres. Nový krajský předseda ale věří, že občanští demokraté už změny k lepšímu zahájili. Ve stejném duchu se vyjádřil i Jiří Pospíšil. „Doby, kdy jsme byli obviňováni z kmotrů či nabírání fiktivních duší, a dobře víme, že to bylo i v tomto regionu, jsou pryč. Když se podíváte na výrazný pokles členské základny a dnešní debatu, tak jsou tu lidé, kteří mají zájem o pravicovou politiku. O funkci předsedy se utkali dva kvalitní kandidáti, oba měli výborný projev, nejsou to žádné loutky,“ ocenil Pospíšil nejen Rašku, ale i jeho protikandidátku Kateřinu Bartošovou.
Za důkaz jiného myšlení prý lze považovat i počet hostů, kteří do Litoměřic přijeli, aby vysvětlili, proč chtějí v Olomouci kandidovat do vedení strany. Vedle Fialy, Pospíšila a Vystrčila dorazil i Jan Zahradil ze Zlína či Martin Kupka ze středních Čech. Severočeské delegáty přesvědčovali sami, zatímco v minulosti rozhodovala spíše zákulisní jednání.

Přílohy