Odvahu postavit se senátoru Štěchovi má zatím málokdo

14.04.2014

Pelhřimovský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Jan Mazanec, Zuzana Rodova


Předseda Senátu zatím v obvodu vždy vítězil. Ze jmen jeho soupeřů jsou zatím známá dvě

Pelhřimovsko – Předem prohraný souboj. Tak se může jevit snaha konkurovat ve volební kampani na Pelhřimovsku a části Jindřichohradecka senátoru Milanu Štěchovi, kterého znovu nominuje pelhřimovská ČSSD. Ten je jedním ze tří senátorů v zemi, zvolených pokaždé od vzniku Senátu v roce 1996.
Možná proto půl roku před senátními volbami známe jen dvě jména jeho nastávajících soupeřů. Svého favorita ohlásili komunisté a zelení.
Jak uvedl předseda okresního výboru KSČM Ladislav Nováček, barvy této strany bude hájit čtyřicetitelý Radek Nejezchleb z Kunžaku.
Pracuje jako revizor Českých drah, směny začíná mimo jiné i na stanici Počátky­ Žirovnice a je členem dopravního výboru jihočeského zastupitelstva. Jako koníček dělá fotbalového rozhodčího.
Za Stranu zelených bude kandidovat Stanislav Kovář z Českých Budějovic, který byl jihočeským lídrem zelených ve sněmovních volbách. „Pan Milan Štěch je samozřejmě známá osoba, ale věříme tomu, že náš kandidát má i proti němu šanci,“ tvrdí krajská místopředsedkyně zelených Hana Konvalinková.
Hnutí ANO zatím žádné jméno neoznámilo, ale podle slov krajského předsedy tohoto hnutí Josefa Kotta hodlá stavět svého kandidáta. Mezi podporovateli ANO je veden také humpolecký pivovarník Stanislav Bernard, který minulé volby v obvodu, tehdy za ODS, ve druhém kole se Štěchem prohrál 40 ku 60 procentům.
Jasno není ani v TOP 09. „Zatím to není uzavřená záležitost a zcela nemůžeme vyloučit ani podporu kandidáta jiného subjektu,“ uvedl minulý týden předseda okresní TOP09 Luboš Rudišar.
„Určitě najdeme vlastního kandidáta, který by byl vhodný pro naše voliče. Jedno jméno se objevilo, ale ještě se na něm musí shodnout víc orgánů,“ sdělil okresní předseda KDU­ČSL Miroslav Houška.
Podobně hovoří i Tomáš Dufek, předseda ODS na Pelhřimovsku. „Máme zájem postavit vlastního kandidáta, o jménech se jedná, více jasno bude 23. dubna po schůzce se senátorem Milošem Vystrčilem, který má jako místopředseda ODS senátní kampaň na starosti,“ avizoval.
Rozhodnuto není ani hnutí Úsvit. „Kandidátku budeme zřejmě řešit až po eurovolbách,“ uvedl poslanec Úsvitu za Vysočinu Martin Lank. ...2

Přílohy