Ohlédnutí za rokem 2014 – II. část

13.01.2015

Jihlavské listy | Rubrika: Rok 2014 na Jihlavsku | Strana: 12


Kultura

Červenec

Úspěšně proběhl na Heulose 2. ročník festivalu Vysočina fest * V Jihlavě byly pozastaveny venkovní kulturní akce Pivovaru s ohledem na stížnosti a měření hlučnosti * Třešť zažila 13. ročník akce Dřevořezání * Festival Čeřínek v Hutích nabídl řadu akcí i pro děti.
Jihlavský kreslíř a autor Petr Kopl vydal první knihu v Londýně, Sherlock Holmes: Skandál v Čechách * Začal 32. ročník festivalu Prázdniny v Telči, publikum nadchl např. koncert Lenky Filipové a její dcery Lenny * Festival Trampský širák na Hanesově mlýně zažil velký liják a bahno * Dračí lodě závodily na Štěpnickém rybníku v Telči.

Srpen

Osmdesátku oslavil jihlavský malíř František Dörfl výstavou v muzeu * Loutka kejklíře Saltimbanga sjela po laně z kostela věže sv. Ducha v Telči * Nové sedačky, podlahu či oponu dostal divadelní sál DKO Jihlava.

Září

Muzeum Vysočiny Jihlava otevřelo nové stálé expozice dějin i přírody * Horácké divadlo uvedlo premiéry inscenací Někdo to rád horké a Maryša.

Říjen

V den zahájení divácky rekordního 18. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě bylo otevřeno Centrum dokumentárního filmu v kině Dukla * Pohádky Z království pramenů i skal, to je název nové knihy spisovatelky Ludmily Klukanové, kterou vydalo nakladatelství Parola.
Divadelní putování historií městyse uspořádali v Dolní Cerekvi * Muzikál Šumař na střeše vyhrál anketu Horác za uplynulou sezónu v HDJ * Kniha Nezlomený vězeň totality Zdeňka Geista z vydavatelství Parola získala od čtenářů na Podzimním knižním veletrhu cenu za nejkrásnější knihu.
Původem jihlavský režisér Jiří Havelka získal tři ceny Divadelních novin za své inscenace. V Dobroníně uvedl inscenaci Dechovka o poválečném lynčování Němců.

Listopad

Helena Vondráčková koncertovala v DKO Jihlava * Muzea a galerie Vysočiny otevřely putovní výstavu nejlepších exponátů Poklady Vysočiny * Horácké divadlo uvedlo inscenaci Lakomec a inscenaci Interview na Malé scéně.

Prosinec

Sedmdesátiny oslavil někdejší ředitel okresního archivu v Jihlavě Karel Křesadlo * Dvacáté výročí činnosti oslavil jihlavský gymnaziální divadelní spolek Hobit * Jihlavské listy již tradičně pořádaly koncert Gospelové Vánoce.

ČERVENEC

Kapli sv. Antoníčka u Rounku opět vysvětili * V Jihlavě se konal tenisový turnaj v podobě třicátých let * Legendární hokejista Jiří Holík oslavil 70. narozeniny * V Uhřínovicích mají raritu. Pivní automat * Chátrající hroby lze adoptovat * Muzeum Vysočiny Jihlava získalo unikátní album z válečných let 1914 – 1915.
Kvůli usazování mostních nosníků u Větrného Jeníkova se uzavřela dálnice D1 * Na táboře u Rohozné se děti učí rytířským ctnostem * Otec a synové Leopoldové z kauzy manažerů ICOMu byli na podmínku propuštěni z vězení domů * Kvůli stížnostem na hluk pivovar v Jihlavě zrušil veškeré produkce. Bývalý šéf Jednoty Třešť Vladimír Lysý stanul před soudem * Ve Švábově dokončili opravy Vily * Jihlavě se nedaří prodat bývalé sídlo vojáků * Obchvat Jamného se musí kvůli opravě uzavřít * Novým rektorem VŠPJ se stal Václav Báča z Prahy.
Před očima návštěvníků se v Zoo Jihlava narodilo mládě tuleně, avšak nepřežilo * V Jihlavských terasách byla otevřena dílna a kavárna s obsluhou handicapovaných lidí * Na Vysočině došlo k organizačnímu sloučení řady krajských středních škol do velkých oborových center.

SRPEN

Policie vyhlásila amnestii: Lidé mohou beztrestně odevzdat zbraně * Dolní Cerekev schválila peníze do čistírny odpadních vod, která patří Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko * Vyšel další díl knih textů exposlance Čestmíra Hofhanzla. Tentokrát zkritizoval všechny prezidenty * Začíná rekonstrukce jihlavské kanalizace, stát má na 140 milionů korun.
Političtí vězni se poklonili památce zavražděným v padesátých letech * Mladiství vandalové zničili závoru na parkoviště u ZOO * Skončily bezplatné jízdy linkou č. 6 v Jihlavě * Na základní kámen rodinného parku Robinson mohly děti malovat. Provazochodec Saltimbango přejel nad náměstím Telče * Babišova poradkyně Jana Mayerová z Jihlavy je členkou ANO v rozporu se stanovami. Je cizinka * Často neprůjezdnou křižovatku u Tří věžiček nedaleko Jihlavy řídí semafory. Jejich křest provázela havárie aut * Jihlavský DKO získal nové sedačky.
Místo domu hrůzy v Jihlavě stojí nová hala Plastikovu * Otevření podzemí v Telči se odkládá * Netradičně již v srpnu se konal Letecký den v Henčově * Vílanec se kvůli revitalizaci rašeliniště bojí o své lesy * Nad Telčí létaly balóny.
Začaly velké opravy střech a fasád budovy VŠ polytechnické Jihlava * Arcibiskup Dominik Duka neformálně besedoval s účastníky křesťanského setkání mládeže na SOŠ v Třešti.

ZÁŘÍ

Školáky ve Vyskytné nad Jihlavou přivítala opravená škola * Městečko ve Stonařově se po rekonstrukci proměnilo k nepoznání * V kraji přibylo HIV pozitivních * U Českého mlýna v Jihlavě osadili lávku, která je součástí cyklostezky * Bývalý provozovatel Potravin U Gábinky Miloš Pospíšil odešel od soudu s podmínkou.
V Jihlavě se předvolebním hitem stala budova Prioru * Symbol henčovského letiště letoun MiG skončil v muzeu * Brzkovem prošli odpůrci uranu * Bývalý státní zástupce Arif Salichov vydává knihu složenou z fejetonů zveřejňovaných v Jihlavských listech * Tradiční polenskou pouť kazilo počasí a hluk.
U Kronospanu v Jihlavě po dvaceti letech skončila benzinka JB. Místo ní zde bude parkoviště pro kamiony * Jihlavou proběhl půlmaraton. Účastnilo se ho na tisíc lidí * Kvůli protiruským sankcím budou v Motorpalu propouštět * Jihlavští zastupitelé odkývli koupi areálu Modety u Zoo. Ta se může rozvíjet.
Již po druhé se konala soutěž terénních aut Pístovské mokřady * Business Hotel v Jihlavě končí. Bude z něj Alzheimercentrum * Nefér boj kominíků o zakázky odnášejí klienti * Kamenice si připomíná 225. výročí narození hudebního skladatele Fr. V. Kramáře * Jihlava pro návštěvníky otevřela kilometr kolektorů * V gotické síni radnice Jihlava byl inaugurován nový rektor VŠ polytechnické Václav Báča.

ŘÍJEN

Nejlepší zdravotní sestrou v republice byla vyhlášena Simona Hájková z jihlavské nemocnice * Po dlouhé době se v Pístově opět jel Truck trial * Příseka se dočká obchvatu * Vychází kniha pohádek Ludmily Klukanové Z království pramenů i skal.
Velkou pardubickou znovu vyhrála klisna Orphee des Blins ze zhořské stáje * Z rekreačního domku v Horních Dubenkách chtějí udělat léčebnu pro nemocné Alzheimerem * Komunální volby rozhodly o tom, kdo v obcích a městech bude po čtyři roky rozhodovat.
Obec Růženou přebral správce, do voleb se tu nikdo nepřihlásil * Sedmdesátiny oslavil vynikající hokejový obránce Dukly Jihlava a reprezentant Jan Suchý * Exstarosta Jiří Vlach v Dobroníně neuspěl, v politice po dvaceti letech končí.
Telč ocenila svého rodáka, devětatřicetiletého režiséra Dana Svátka * Kniha Nezlomený vězeň totalit Zdeňka Geista, vydaná v nakladatelství Parola, se na Podzimním knižním veletrhu stala vítězem ankety o Nejkrásnější knihu Vysočiny * Jihlavský náměstek primátora Petr Pospíchal od soudu opět odešel s podmínkou * Jihlavský pacient Rudolf Sekava oslavil 30. výročí života s transplantovaným srdcem.

LISTOPAD

Jihlavští řidiči si stěžují: Semafory jsou tak chytré, až je to komplikované * Ve firmě Automotive Lighting se zřítila část střechy nově budované haly * V Jihlavě na zimu stěhovali obrovitou agáve * Dobronín diskutoval o divadelním zpracování kauzy Budínka.
Jihlavským primátorem se stal dřívější náměstek Rudolf Chloupek z ČSSD * Senátor Miloš Vystrčil (ODS) by rád, aby Listopad 89 něco připomínalo. Třeba socha * Do několika měst přijel sv. Martin na koni. Zatím bez sněhu * Také v Jihlavě budou na chodnících umístěny kameny po zmizelých Židech.
Referendum o „spalovně“ se neuskuteční * V Kostelní Myslové již tradičně k 17. listopadu skočili otužilci do vody * Na Masarykově náměstí v Jihlavě vybudovali průhledy do podzemí. Některým lidem se nelíbí * V areálu bývané staré jihlavské nemocnice zbourali několik zchátralých budov.
Agresivní žebrající sužuje návštěvníky Domu zdraví * Recidivistka Zuzana Novotná z Jihlavy má jít na pět let do vězení. Za prodej a výrobu drog * Zoo Jihlava otevřela pavilon Asie. Městu hrozí vracení části dotací ve výši 45 milionů Kč na projekt Zoo pěti kontinentů.

PROSINEC

Provozovatelé sjezdovek si zoufají: Nesněží * V Suché otevřeli rekonstruovanou dominantu obce – kapli * Šmejdi to chtěli v Třešti opět zkusit. Nakonec vůbec nepřijeli * Obyvatelé jihlavské ulice Na Stráni chtějí asfalt * Ledovka pokryla silnice. Stromy se lámaly.
Jihlavští Zelení mají nového předsedu, stal se jím Klaus Mike Hübner * Místem, kde na Vysočině nejvíce chutná, byla vyhlášena Restaurace U Tří knížat v Jihlavě * V Jihlavě chtějí otevřít honorární konzulát Ukrajiny.
Herna v Čížově se nemusí zavřít. Rozhodnutí padne až za rok * Letiště v Henčově zatím nemá stavební povolení na stavbu pevné dráhy * Archivář Karel Křesadlo oslavil sedmdesátiny * V Jihlavě slavnostně otevřeli relaxační areál se skateparkem Český mlýn * Telč definitivně odsouhlasila stavbu nového zimního stadionu.
Martin Herzán si vydal další knihu Utajené dějiny Jihlavy 20. století, v níž komentuje populární zajímavosti města * Hladov má již druhý zpomalovací semafor * V Přísece začali stavět obchvat * Zastupitelé Jihlava podpořili rekonstrukci zimního stadionu za 600 milionů * V Zoo Jihlava pokřtil horolezec Radek Jaroš odchovaná dvojčata pandy červené jmény Radek a Jarek.

Přílohy