Oslavy: 28. 10. 1918 - 2011

28.10.2011

ČT 1, 19:00  Události


Roman PISTORIUS, moderátor
--------------------
Celá republika si připomíná 93.výročí vzniku Československa. Pamětníci i politici kladli věnce, odkazovali k prvnímu prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi a třeba noví vojáci slavnostně přísahali. Přesto, že společný stát už neexistuje, pro Česko zůstává 28.říjen nejvýznamnějším státním svátkem.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
--------------------
Zatímco většina lidí si užívala volný sváteční den, vrcholní představitelé státu měli program nabitý už od rána. Nejdřív se potkali při kladení věnců na Vítkově. Krátce na to už byl Václav Klaus na Hradčanském náměstí. Do jeho rukou tam složilo slavnostní slib téměř 500 nových vojáků.

Václav KLAUS, prezident České republiky
--------------------
Vojáci, nazdar!

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
--------------------
Premiér Petr Nečas oslavoval vznik republiky ve Spojených státech. Tam k soše Tomáše Garrigue Masaryka položil věnec. Připomněl právě, že tam se podařilo Masarykovi přesvědčit krajany i bývalého amerického prezidenta Wilsona o nutnosti vzniku samostatného Československa.

Petr NEČAS, premiér, předseda strany /ODS/
--------------------
Máme vlastně velmi podobnou sochu v Rožnově pod Radhoštěm, vlastně ve stejné velikosti, také v kabátu a je to vlastně takový kousek domova tisíce kilometrů od svého domova.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
--------------------
Další slavnost se konala už tradičně v poledne v Panteonu Národního muzea. Ten zaplnili pamětníci, Sokolové, odbojáři i politici. Připomínali si, jak odkaz první republiky, tak minutou ticha i nedávno zesnulou předsedkyni Svazu bojovníků za svobodu Andělu Dvořákovou. V projevech pak řečníci varovali před nárůstem extremismu.

Jaroslav VODIČKA, předseda Svazu bojovníků za svobodu
--------------------
Dějiny uplynulého století snad lidstvo dostatečně poučily, kam až to vede, když bídy jiných zneužijí vůdcové, kteří je dokážou zmanipulovat tak, že za nimi slepě půjdou.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
--------------------
Václav Klaus mezi tím stihl na Hradě přivítat členy diplomatického sboru. Odpoledne ještě jmenoval 5 nových generálů České armády.

osoba
--------------------
Čestná stráži, pochodem v chod.

Václav KLAUS, prezident České republiky
--------------------
Já myslím, že je strašně dobře, jak to vidíme tady na Hradčanském náměstí, že je pořád u nás spousta lidí, kteří berou svátek 28. října jako velmi vážnou věc. A tento pocit jsem měl od rána.

redaktor
--------------------
Jihlava se k oslavám připojila slavnostním odhalením nové pískovcové sochy Tomáš Garrigue Masaryka. Do města se vrátila přesně po 50 letech. Přispěli na ní místní. Tu původní nechal komunistický režim strhnout v roce 61.

Miloš VYSTRČIL, senátor, člen občanského sdružení /ODS/
--------------------
Já si myslím, že vůbec nejcennější je, že lidé sem dneska přišli naprosto bez nucení ve stovkách a bylo to díky zase dobrovolníkům.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
--------------------
Plzeň slaví 28.říjen netradičně. Muzea, galerie, ale i zoologická zahrada nebo bazén se dnes veřejnosti otevřely za symbolické vstupné 28 korun nebo úplně zdarma.

Zdeňka KUBALOVÁ, mluvčí, Magistrát města Plzně
--------------------
Je to už tradiční akce, která trvá sedmým rokem.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
--------------------
Oslavy výročí vzniku Československé republiky pokračují tradičně na Pražském hradě, kde bude prezident Václav Klaus udělovat státní vyznamenání. Štěpánka Martanová a redakce, Česká televize.

Iveta TOUŠLOVÁ, moderátorka
--------------------
A právě na Pražský hrad teď míříme živě za kolegou Bohumilem Klepetkem. Bohumile, některá jména vyznamenaných se už na veřejnost dostala. Česká televize zmiňovala třeba dva veterány z druhé světové války, Mikuláše Končického a Václava Djačuka. Podařilo se ti zjistit některá další nebo je Hrad opět, jako každý rok, důsledně tají?

Bohumil KLEPETKO, redaktor
--------------------
Dobrý večer z Pražského hradu. Ano, Iveto, tvoje otázka je jednoduchá, logická, ale odpověď na ni není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Ten seznam vyznamenávaných lidí je tady předmětem nejpřísněji střeženého hradního tajemství. Všichni prezidentovi muži, všichni jeho nejbližší spolupracovníci jsou velice skoupí na slovo a zdráhají se cokoliv, byť je naznačit. No ale nějakou informaci pro vás mám. Tak, vyznamenávaných bude celkem 21, no a ta nová jména. Tak mezi vyznamenanými budou také například hudební skladatel, klavírista Emil Vyklický, Jiří Raška, známý olympijský vítěz ve skocích na lyžích a taky třeba Dagmar Lieblová, předsedkyně Terezínské iniciativy.

Iveta TOUŠLOVÁ, moderátorka
--------------------
Bohumile, a jaký druh vyznamenání vlastně prezident uděluje?

Bohumil KLEPETKO, redaktor
--------------------
Tak Česká republika má momentálně 4 druhy státních vyznamenání, dva řády, Řád bílého lva a Řád Tomáš Garrigue Masaryka a dvě medaile. Medaili za zásluhy a medaili za hrdinství. Řády jsou vyšší formou vyznamenání, proto je prezident republiky pouze doživotně propůjčuje. Medaile jsou nižší formou vyznamenání, takže je prezident prostě uděluje. No a já tady teď pro vás mám něco exkluzivně na ukázku. Exkluzivně pro diváky Událostí a jenom pro tuto chvíli. Mám tady zapůjčený Řád bílého lva. Je to nejstarší státní vyznamenání. Jeho historie sahá až do roku 1923. Vidíte na lícové straně opravdu bílý, nebo tedy stříbrný lev, na straně rubové je český státní znak. To vyznamenání nesestává jenom z vlastní medaile. Přináleží k němu, aspoň tedy k těm nejvyšším třídám tohoto řádu ještě velkostuha, která se nosí od pravého ramene k levému boku. Ta se ale nosí jenom při opravdu velmi, velmi slavnostních příležitostech. No a taky k němu přináleží ještě stužka, nebo rozeta. Ta se nosí na vycházkovém oblečení, na vycházkových stejnokrojích. No a již jsem říkal, že prezident republiky řády pouze propůjčuje, tak to není jenom nějaká vznosná formulka. Propůjčení znamená, že po úmrtí nositele řádu se insignie, tedy tento řád ve fyzickém smyslu vrací do kanceláře prezidenta republiky a pozůstalým zůstává jenom listina s udělením, nebo respektive s propůjčením tohoto řádu. Vy za mnou vidíte Vladislavský sál. Křesla v něm se zaplňují jenom velice postupně, ale pokud chcete být při tom, pusťte si nás ve 20 hodin na jedničce nebo 24 a vše uvidíte v přímém přenosu.

Přílohy