Ostrá přestřelka zastupitelů o sypače na Vysočině

28.01.2015

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: Jana Pechová


Opoziční ODS se ostře pustila do sociálních demokratů v čele Kraje Vysočina za to, že se rada kraje nepřipojila jako poškozený k vyšetřované zakázce na nákup sypačů pro správu a údržbu silnic. V bezmála hodinu trvající přestřelce na jednání zastupitelstva opozice varovala před porušením zákona o krajích, ČSSD však trvá na tom, že k žádné škodě nedošlo.

Očekávanou výměnu názorů zahájil Ota Benc (ODS), který mj. navrhl, aby zastupitelé dali radním za úkol se ke své odpovědi na výzvu Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality z 2. prosince loňského roku vrátit a postoj kraje v něm přehodnotit. Tehdy totiž radní rozhodli nepřipojit se jako poškozený (zřizovatel organizace) do vyšetřování veřejné zakázky z roku 2009, která vloni v květnu došla k obvinění ředitele krajských cestářů Jana Míky i náměstka pro dopravu Libora Joukla z porušování povinností při správě cizího majetku a z pletichy. V opakovaně napadnutém a opakovaně prověřovaném nákupu 28 sypačů, který prý byl vítězi „ušit na míru“, měla kraji vzniknout škoda přes 33 miliónů korun.
Oba obvinění ale zůstali ve funkcích, obvinění odmítají a vedení kraje stojí za nimi. Hejtman Jiří Běhounek se opakovaně vyjádřil v tom smyslu, že zvláště v časech, kdy podat trestní oznámení lze kdykoli na kohokoli, nelze z obvinění vyvozovat důsledky. Na jednání zastupitelů nyní hejtman znovu zmínil, že podle něj jde o politicko-mediální hru. „Kraj nebyl poškozen, nemá o tom žádné doklady. Pokud bychom se přihlásili jako poškozený, může někdo přijít s tím, že žádáme náhradu škody v rozporu s fakty,“ argumentoval hejtman Běhounek.

ČSSD: Ať hovoří experti, ne emoce

Senátor a zastupitel Miloš Vystrčil (ODS) totiž vystoupil s varováním, že uplatnění práva poškozeného je terminus technicus, který nepředjímá spáchání trestného činu, ale otevírá prostor pro nárok na uplatnění práv včetně náhrady škody. „Pokud dnes říkáme, že nechceme uplatnit právo poškozeného, porušili jsme s velkou pravděpodobností zákon o krajích,“ apeloval Vystrčil na zastupitele.
Zastupitelé se nakonec většinově přidali k názoru Tomáše Škaryda (ČSSD), který zdůraznil, že právní názor je věcí expertů a nikoli emocí, a že nejde o situaci, v níž by bylo potřeba neodkladně rozhodnout, a opoziční návrh zamítli.

Přílohy