Otevření kulturního domu zpestřilo v Řídelově tradiční dálkovou dopravu vody

17.09.2013

Jihlavský deník | Rubrika: U nás doma | Strana: 12 | autor: (tz)


Řídelov – Otevření zrekonstruovaného kulturního domu a již tradiční dálková doprava vody v podání sborů dobrovolných hasičů. Právě tato dvě lákadla hrála prim v sobotu 31. srpna v Řídelově na Telčsku.
Slavnostního otevření Kulturního domu, jehož rekonstrukce vyšla na třináct milionů korun, se zúčastnil i senátor Miloš Vystrčil. „Je vidět, že s pomocí dotace a vlastních zdrojů jde odvést velký kus práce. Ještě před rokem měli v Řídelově jen rozbouranou budovu a teď jim tu stojí krásně zrekonstruovaný kulturní dům,“ uvedl senátor Vystrčil. Otevření kulturního domu doplnil již tradiční dvanáctý ročník dálkové dopravy vody. Poprvé ji uspořádali v roce 2002 k příležitosti oslav 65 let založení Sboru dobrovolných hasičů v Řídelově.
Tentokrát se akce zúčastnilo dvanáct sborů dobrovolných hasičů (Řídelov, Krahulčí, Vanůvek, Růžená, Řásná, Rácov, Doupě, Třeštice, Mrákotín, Hodice, Klátovec, Kaliště) a s vlastní hasičskou stříkačkou pan Josef Muranský z Telče. Hasičské stříkačky dopravovaly vodu z Pilného rybníka na vzdálenost zhruba 1 200 metrů. „Všechny sbory dobrovolných hasičů zaslouží uznání a zasloužily by si i nové stříkačky. Člověk může jenom obdivovat, jak staré mašiny mohou ještě spolehlivě fungovat. Hasiči v praxi předvádějí, co znamená mít zlaté české ručičky,“ prohlásil s uznáním senátor Vystrčil.
Výjimečný den v historii obce si pochvaloval i starosta Radek Maryška. „Byla to pro nás velká událost. Pozvali jsme více politiků, ale jediný senátor Vystrčil se ozval a přijel se za námi podívat,“ uvedl Maryška.

Přílohy