Patnáct let kraje přineslo velké změny

29.05.2015

Krajské noviny | Rubrika: Kraj Vysočina | Strana: 17 | autor: Filip Appl


TÉMA


Dynamický vývoj snad všech oblastí života. Tak by se dalo shrnout uplynulých patnáct let v Kraji Vysočina. Za tu dobu se změnily čistě formální věci i celá řada praktických oblastí, které se týkají bez výjimky všech obyvatel kraje. Začátky přitom nebyly snadné. Řada lidí nechápala, jestli je Vysočina spíše český nebo spíše moravský kraj a jednou došlo dokonce na poměrně rozsáhlé přesuny obcí v rámci krajů. Jak se ale zdá, dnes už jsou tyto porodní bolesti minulostí.
Už od vzniku kraje v roce 2000 se ozývaly hlasy některých starostů, že nejsou z různých důvodů spokojeni s tím, že jejich obec spadá právě pod Vysočinu. Vše vrcholí v roce 2005, kdy se právě z Vysočiny formálně přesouvá pod Jihomoravský kraj hned pětadvacet obcí. Je to ale jediný takový případ a od té doby už se Vysočina, respektive původně Jihlavský kraj, postupně etablovala jako pevná součást samosprávného uspořádání země. Prvním hejtmanem se na podzim roku 2000 stal český politik a manažer František Dohnal. Svou funkci vykonával do prosince roku 2004, kdy ho vystřídal bývalý starosta Telče Miloš Vystrčil. Ten dnes na své působení v čele kraje vzpomíná v pozitivním duchu a poukazuje na to, že vznik a fungování krajů sledoval celých patnáct let. „Asi není překvapující, když napíši, že kraje dospěly, získaly sebevědomí a lidé si na jejich existenci a fungování začínají postupně čím dál více zvykat,“ říká s tím, že ale na druhou stranu podle něj kraje, zvláště v poslední době, téměř rezignovaly na vyvíjení účinného politického tlaku za účelem dokončení reformy veřejné správy. „Stále zde po zániku okresních úřadů existuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Některé státní instituce znovu začínají obsazovat svými institucemi území na základě okresního uspořádání.“

DOTACE, ŠKOLY I SPORT

Faktem je, že například konec regionálních operačních programů je rozhodně spíše krokem k centralizaci než naopak. Čerpání evropských dotací, které přichází s naším vstupem do EU v roce 2004, ostatně byla jednou ze zásadních věcí, která ovlivnila fungování krajů, jejich hospodaření a v neposlední řadě také faktické realizované projekty. A to ve všech oblastech. Nemocnice prošly díky dotacím z Evropské unie postupnou modernizací, byly opraveny stovky kilometrů silnic a kraj se začal angažovat i v oblasti cestovního ruchu, v sociální oblasti a samozřejmě i ve školství. „Dvakrát v historii kraje došlo k rozsáhlejšímu slučování středních škol, změnila se struktura a řízení středních škol, zásadně a pozitivně se změnil pohled kraje jako zřizovatele na učňovské školství. Díky aktivitám krajské samosprávy mohla vzniknout na Vysočině první vysoká škola,“ přibližuje některé důležité kroky kraje jeho současný hejtman Jiří Běhounek. Důležitým mezníkem bylo také sloučení tří krajských policejních ředitelství do jednoho se sídlem v Jihlavě v roce 2010 a hejtman poukazuje také na rok 2013, kdy se poprvé v regionu a v ČR uskutečnilo Mistrovství světa v biatlonu, což je dnes nejvýznamnější sportovní akce v kraji.

OSLAVY NA PODZIM

Kraj má za sebou ale i opravdu náročné zkoušky. Tou největší prošel hned krátce po sestavení první vlády. V roce 2002 musely krizové orgány zvládnout ničivé povodně, které udeřily hned v několika okresech. Vzaly život a napáchaly škody za miliardy korun. Vedení kraje však podle tehdejšího hodnocení lidí situaci zvládlo.
I řízení prací v krizových situacích a koordinace složek Integrovaného záchranného systému je bezpochyby dnes zásadní úlohou vedení kraje. Úlohou, kterou si každoročně připomíná na celodenní akci Den s Krajem Vysočina. Pro návštěvníky je vždy na podzim připraven kulturní program, ale i předváděčky složek IZS a organizací, které spadají pod kraj. Právě tento den bude letos hlavní připomínkou patnáctiletého výročí. Přání pro kraj má však hejtman Běhounek už nyní. „Věřím, že i do budoucna bude Kraj Vysočina moderním regionem, bezpečným a perspektivním. Lidé zde budou vychovávat rádi své děti, budou pyšní na to, že do něj patří a že zde mají svou dobrou adresu,“ říká k letošnímu výročí.

Přílohy