Pavlík skončí kvůli kauze Lidových milicí

09.01.2018

Jihlavský deník | Rubrika: Vysočina / Havlíčkobrodsko | Strana: 2 | autor: Martin Singr


Jihlava – Náměstek hejtmana Vysočiny Josef Pavlík (ANO) bude muset svou funkci opustit. Vaz mu zlomila aféra s jeho údajným členstvím v Lidových milicích. Sám politik vědomé členství v ozbrojených složkách komunistického režimu nadále odmítá.

„Zastupitelský klub došel k závěru, že je třeba mít klid na práci v rámci kraje,“ okomentoval rozhodnutí krajský předseda hnutí ANO Josef Kott. Vysočinské vedení hnutí ANO jednalo s krajskými zastupiteli o dalším osudu svého člena v pátek 5. ledna.

Jednání předcházel sílící tlak koaličních partnerů, zejména pak ODS, na řešení situace. „Je pravděpodobné, že nám Josef Pavlík dvakrát veřejně lhal,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil (ODS) v narážce na fakt, že Pavlík nejprve popíral i své členství v Komunistické straně Československa. Dochovala se však jeho členská legitimace z roku 1987, a tak se po předloňských volbách do krajského zastupitelstva přiznal.

„My si nedovedeme představit, že by náměstkem hejtmana byl člověk, který dvakrát veřejně lhal v tak závažných věcech,“ dodal Vystrčil. Kdyby Pavlík řekl pravdu o své minulosti před volbami a lidé ho přesto zvolili, nebyl by to podle Vystrčila problém.

Podle jihlavského sociologa Daniela Hanzla nemá Pavlík důvěru a politiku měl opustit hned po prvním usvědčení ze lži. „Nemůže si dovolit veřejně lhát a být radním kraje,“ řekl Hanzl. Ani on si ale netroufá odhadovat, jaká bude Pavlíkova budoucnost. Jsou strany, kterým by minulost v Lidových milicích nevadila, a jsou strany, kde to je neřešitelný problém. Hnutí ANO však podle Hanzla není v politickém spektru jasně ukotveným subjektem.

Definitivně Pavlíkovo působení ve funkci náměstka hejtmana skoční na začátku února, kdy se koná řádné zasedání Zastupitelstva Kraje Vysočina. Předpokládá se, že Pavlíka na pozici náměstka hejtmana pro ekonomiku a majetek nahradí Martin Kukla (ANO). V zastupitelstvu Pavlík zůstane.

Odvolání Pavlíka je výsledkem déle než rok trvající aféry. V říjnu 2016 internetový server Občasník zjistil, že vysočinský lídr hnutí ANO Josef Pavlík byl členem Lidových milicí.

Dokument o stranickém úkolu KSČ má být toho důkazem. Pavlík dle dobových záznamů před více než třiceti lety se vstupem do milicí ústně souhlasil.

Soudní spory, které měly prokázat jeho členství v milicích, trvaly déle než rok a loni v listopadu byla zamítnuta Pavlíkova žaloba týkající se údajné nepravdivosti tohoto tvrzení. Politik se však odvolal a rozsudek stále není pravomocný.

„V písemném zdůvodnění rozsudku stojí, že soud považuje členství v Lidových milicích za prokázané,“ připomněl ovšem Vystrčil.

Přílohy