Peníze požaduji dříve

28.05.2019

Zemědělec | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | Autor: Zuzana Fialová


Tři miliardy korun, o jejichž vyčlenění ze státního rozpočtu na boj s kůrovcovou kalamitou se vyjednává, by bylo podle Ministerstva zemědělství možné uvolnit koncem roku. Soukromí vlastníci lesů je ale potřebují rychleji. Podporu našli mezi senátory během nedávného veřejného slyšení i u Ministerstva životního prostředí. 

„Peníze budou vypláceny na konci letošního roku," řekl při slyšení náměstek ministra zemědělství pro řízení lesního hospodářství Patrik Mlynář. Podle něj by se k uvolnění částky mělo vyjádřit Ministerstvo financí, poté o ní rozhodne vláda. Podle náměstka ministryně financí Karla Tylla by to kabinet měl podpořit. Peníze by pak měly vyplácet jednotlivé kraje, dodal Mlynář. Vyjednávání o daňových úlevách týkajících se lesů a palivového dřeva byla zatím neúspěšná. Předseda senátorů opoziční ODS Miloš Vystrčil uvedl, že stát by měl peníze vyplácet okamžitě, ne o tom diskutovat a vymlouvat se. „Ne, aby to trvalo čtyři, pět, sedm měsíců," řekl. Připomněl, že státní podnik Lesy ČR musel v uplynulých letech do rozpočtu převést 33 miliard korun, které si firma měla nechat na boj s kůrovcem. Tyli uvedl, že peníze byly využity na investice do školství, na obranu a bezpečnost podle vládních priorit. 
Podnětem k veřejnému slyšení byla loni na podzim zorganizovaná petice Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR (SVOL), kterou podepsalo 17 tisíc lidí. Pomoc státu chtějí kvůli tomu, že jejich peníze nestačí ani na obnovu vykácených míst. „Apelujeme na to, aby vláda připravila jakýsi Marshallův plán pro lesy," uvedla za organizátory petice Marie Růžicová. Vlastníci lesů by také chtěli, aby jim stát umožnil dovoz sazenic listnatých stromů nebo redukci stavů přemnožené spárkaté zvěře, aby nově vysazené lesy nespásla. Pro příští rok kvůli tomu chtějí od státu pomoc pět až sedm miliard korun. Jejich požadavky podpořil senátní podvýbor pro zemědělství, uvedl jeho Člen Tomáš Czernin. „Ministerstvo životního prostředí podporuje tuto petici v celém jejím rozsahu," uvedl náměstek pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny Vladimír Dolejský Důraz kladl hlavně na snížení stavů spárkaté zvěře. Ministerstvo zemědělství chce v příštích týdnech povolit celoroční lov daňků a jelenů sika, kteří ožírají sazenice zejména listnatých stromů. Podle zástupců majitelů nestátních lesů, jichž je v ČR 300 tisíc a patří jim 49 procent lesů v ČR, byl o problému již loni informován premiér Andrej Babiš. „Nasliboval hory doly, žádné peníze nedal," dodal další ze zástupců petičního výboru Richard Podstatzký 
Zástupci TOP 09 na tiskové konferenci v Praze uvedli, že navrhnou změny zákona, které mají zlepšit stav lesů. Podle předsedy klubu strany Miroslava Kalouska by se doba pro zalesnění holin po těžbě v lesích měla prodloužit nejméně na pět let a lesníci by měli mít povinnost pěstovat klimaticky a ekologicky vhodné dřeviny. Lesní zákon by měl také zavést zákaz prodeje státních lesů. Návrhy vznikly vpracovní skupině, kterou strana již loni vytvořila s Asociací soukromého zemědělství ČR a k níž se připojili i piráti. Poslanci TOP 09 chtějí svůj návrh předložit jako pozměňovací návrh k vládní novele zákona o lesích, která má být na nadcházející schůzi sněmovny ve druhém čtení. Současný lesní zákon je podle TOP 09 zastaralý a nevyhovující. Dalším z navrhuje zavedení možnosti přírodě blízkého hospodaření, kdy pěstebním cílem není stejnověký les, ale jednotlivé stromy v různověkém a druhově smíšeném lese. Ekologický odborník TOP 09 Jakub Hruška řekl, že současný zákon nařizuje majitelům a správcům, co mají dělat, aby výsledkem byla stejnověká monokultura, která se zasadí, probere a posléze skácí. Řekl, zeje to model, který vznikl v 18. století a do dnešní doby se nehodí. Podle něj mohou být stromy různě staré, aby se les neustále obnovoval. 
Podle senátora Czernina je také zapotřebí změnit zákon o myslivosti tak, aby měřítkem množství zvěře bylo poškozování lesa a nikoli hypoteticky sčítané stavy. 

Přílohy