Po roce letos opět půjdeme vybírat k volebním urnám

02.01.2016

Jihlavský deník | 2.1.2016 | Rubrika: Téma | Strana: 2 | autor: Oldřich Nový


Na podzim bude zvoleno nové vysočinské krajské zastupitelstvo. Na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku se budou volit také senátoři


Vysočina – Zvláštností roku 2015 bylo, že jsme nemuseli vyrazit k volebním urnám. Takto politicky klidný rok je u nás výjimkou a na další si počkáme přinejmenším sedm let. Tedy pokud Českou republiku nepostihne nějaká neplánovaná politická krize.
V nadcházejícím roce nás čekají volby do třinácti krajských zastupitelstev a také třetiny Senátu. S největší pravděpodobností půjdeme hlasovat v říjnu 2016. Přesný termín voleb je záležitostí prezidenta, který je podle zákona vyhlašuje.
Politici však budou volbami žít vlastně celý rok. Vše začne už v příštích třech měsících, kdy budou politické strany nominovat své kandidáty. Na Vysočině bude tento výběr zajímavý především v ČSSD a pak také v hnutí ANO. Právě tato dvě uskupení se totiž utkají o vítězství v krajských volbách a budou chtít také získat dva senátorské posty, o nichž budou rozhodovat voliči na Vysočině. Prvním oživením předvolebního boje je už v současnosti kauza Libora Joukla, který by měl stanout před soudem, kvůli krajským zakázkám na nákup sypačů. To, že je obviněn, jej podle regulí ČSSD zbavuje možnosti kandidovat.
Sám Joukl však velice stojí o možnost za sociální demokraty kandidovat. V jeho záměru jej podporují vysočinští sociální demokraté, kteří by mu rádi vymohli výjimku. Vedení strany je naopak zásadně proti tomu, aby se Joukl na kandidátce objevil. S ohledem na svéhlavost vysočinské ČSSD může vše vyvrcholit také stranickým rozkolem.
O tom, jak socialisté na Vysočině respektují své vedení, nakonec svědčí i chování Jiřího Běhounka. Ten jako jediný z hejtmanů nerespektoval názor ČSSD, že by její politici neměli sedět na několika židlích. Běhounek je tak současně hejtmanem a poslancem. A nic na tom měnit nehodlá.
Změnit by to mohli voliči. Jiří Běhounek se netají tím, že by byl rád hejtmanem potřetí. Stoprocentní jistotu však bude mít pouze tehdy, když ČSSD s komunisty získá v krajském zastupitelstvu více než polovinu křesel.
Poslední průzkumy volebních preferencí však napovídají, že by v kraji mohlo získat velké podporu hnutí ANO. To je nyní podle výzkumů na druhém místě za ČSSD a jeho podpora se stále zvyšuje. Pokud se ANO podaří sestavit kvalitní kandidátku, může klidně pomýšlet i na místo prvního muže v kraji. Podporu by taková změna mohla získat od lidovců, kteří se netají tím, že by rádi, aby kraji vládla koalice bez KSČM.
Důležitou roli budou ve vysočinské politice hrát hnutí starostů. Těch chce kandidovat hned několik a všechny mají šanci překročit pětiprocentní hranici volitelnosti. Jejich úspěch by pak mohl povolební vyjednávání ještě více zkomplikovat.
Mnohem jasněji je okolo senátních voleb na Vysočině. Na Jihlavsku se pokusí své místo obhájit bývalý hejtman Miloš Vystrčil. Toho nominuje ODS, která v těchto volbách obhajuje 8 senátorských postů. Před šesti lety dokázal Vystrčil v rozhodujícím druhém kole porazit kandidáta ČSSD.
Letos bude v mnohem těžší situaci – jeho strana má nízkou voličskou podporu a navíc se rozhodl kandidovat velice oblíbený organizátor kulturních akcí a náměstek jihlavského primátora Milan Kolář. Právě souboj těchto dvou mužů bude největším tahákem těchto voleb. Mnozí voliči by rádi volili oba a nyní se budou muset rozhodnout. Podstatně klidnější volby čekají Havlíčkobrodsko. Západní část tohoto okresu je součástí senátního obvodu Kutná Hora. Před šesti lety získala tento senátorský post ČSSD a je velmi pravděpodobné, že ho dokáže v letošním roce obhájit.

Přílohy