Podání US kvůli rozpočtové odpovědnosti podpoří přes 60 senátorů

17.01.2017

Zpravodajství ČTK | 19:10 | Rubrika: for pol pod mak zak


Praha 17. ledna (ČTK) - Více než 60 senátorů se podepíše pod podání Ústavnímu soudu kvůli schválenému zákonu o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Očekává to senátor Miloš Vystrčil (ODS), který dnes přišel do Sněmovny stanovisko Senátu uvést. Sněmovna ale senátní veto přehlasovala. Senátorům vadí protidluhová opatření namířená proti obcím. Při hlasování v horní komoře loni v listopadu podpořilo zamítnutí 63 ze 67 senátorů. Již dříve uvedli, že se kvůli zákonu zřejmě obrátí na Ústavní soud.
"Protože předsedové hned několika senátorských klubů avizovali, že se tyto kluby připojí v případě, pokud bude Senát přehlasován, k podání ústavní stížnosti, tak já předpokládám, že v nejkratší možné době dáme dohromady ústavní stížnost, kterou samozřejmě musí napsat nějaký ústavní právník, a následně seženeme podpisy senátorů," řekl Vystrčil ČTK. Pro napadení zákona u soudu je zapotřebí podpisů alespoň 17 senátorů.
"Byl bych rád, kdyby se to podařilo vyřídit velmi rychle, neboť ten nejcitlivější paragraf a možná i do jisté míry likvidační paragraf pro obce začíná platit od 1. ledna 2018. A pokud by se do té doby podařilo tu ústavní stížnost vypořádat, tak si myslím, že by mohl být zrušen nebo upraven tak, aby naše obce mohly normálně investovat a tím normálně fungovat," dodal Vystrčil.
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) obavy z neústavnosti nesdílí. "My máme analýzu právníků z úřadu vlády, kteří to posuzovali, protože samozřejmě ten spor i v koalici byl v tom, že my jsme chtěli prosadit ústavní zákon a právníci z úřadu vlády řekli, že je to konformní, že to není problém. A potom se koalice rozhodla, že to bude prostý zákon, ne ústavní," řekl Babiš České televizi a ČTK.
Babiš považuje obavu z ohrožení hospodaření obcí za nesmysl. Na všechny veřejné rozpočty by podle něj měla platit stejná pravidla. Argumentoval také tím, že zadluženost obcí je 5,6 procenta, zatímco schválený zákon počítá s limitem dluhu až 60 procent průměrných příjmů za předchozí čtyři roky. "Je to jenom takový folklor, kdy paradoxně opozice kritizuje to, co sama nemohla prosadit v minulosti a chtěla," řekl.
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden řekl, že ministerstvo financí by mělo připravit novelu, která by na připomínky obcí reagovala. "My o tom uvažujeme. Samozřejmě, ta novela není podle mého názoru potřebná, ale jsme otevření diskusi," řekl dnes Babiš. Návrh by měl podle něj ulevit obcím od byrokracie, nemusely by například podávat výkazy jako stát. "My ho samozřejmě připravíme podle toho, jak se koalice domluvila," dodal.

Přílohy