Politici v Aréně Jaromíra Soukupa: Už nejsme bezpečná země

23.10.2018

tyden.cz | Rubrika: Politika | Strana: 0 | autor: - red -


V politicko-diskuzním pořadu  přední čeští politici probírali témata, která hýbou společností. Moderátor pořadu Jaromír Soukup řešil především úmrtí českých vojáků v Afghánistánu, smrt saúdskoarabského novináře a cestu předsedy Sněmovny do Ruska. K tématům se vyjádřili Radek Vondráček (ANO), Miloš Vystrčil (ODS), Tomio Okamura (SPD), Jaroslav Foldyna (ČSSD) a Pavel Kováčik (KSČM).

Jako již tradičně se v úvodu pořadu generální ředitel Empresa Media Jaromír Soukup zaměřil na aktuální dění, především na území České republiky. Nezapomněl zmínit také kauzu ohledně odchytu medvěda, který na Vsetínsku zabil mnoho zvířat. Hosté se shodli, že zastřelení zvířete by mělo být až nejzazší možností. Téma ale rozpoutalo také debatu o tom, zda ponechat zvířata v cirkusech, či nikoli.

Na to už měli politici odlišný úhel pohledu. "O zvířata se v cirkusech dobře starají, patří tam," prozradil svůj názor Foldyna. Především Tomio Okamura s ním nesouhlasil. Chce zpřísnit tresty nejen pro cirkusy, ale také pro množírny.

Poté ale Jaromír Soukup navedl debatu k zahraniční politice. Hlavním tématem se stala diskuze ohledně Afghánistánu, kde zemřel další český voják. Celkově už misi v této zemi nepřežilo dvanáct Čechů. Moderátora zajímalo, zda je možné, že odveta Afghánců souvisela s vyjádřením generála Aleše Opaty, který do médií uvedl, že se Česko chystá vyslat speciální komando, které se má pomstít za smrt tří českých vojáků.

"Je špatné, že informace unikla, ale je správné, že jsme se chtěli pomstít," uvedl Vondráček, který doufal, že už nikdy nebude muset zažít další pohřeb českého vojáka, který byl zabit v rámci své mise. "Jsme ale ve válce, mluvíme o jedné odplatě za druhou," dodal. S jeho názorem se ztotožnil také Vystrčil.

Okamura připomněl, že mise NATO v Afghánistánu trvá už sedmnáct let. On a jeho strana jsou, podobně jako komunisté, pro návrat českých vojáků. "Ne všechny spojenecké země mají své jednotky v Afghánistánu. Třeba Francie či Kanada na to nijak nereflektují," připomněl předseda strany SPD. Místopředseda KSČM Kováčik jeho myšlenku rozvinul.

"Vyjádření generála Opaty ohrozilo činnost českých vojáků. Odteď si nejsem jistý, zda jsme stále ještě bezpečná země," uvažoval. KSČM se od počátku staví proti misi v Afghánistánu. "Co udělat, aby nedocházelo k dalším ztrátám? Jednoduché: Návrat domů," doplnil Kováčik.

Na to ale zareagoval Vystrčil z ODS. "Mise v Afghánistánu nás stojí oběti, ze kterých samozřejmě nemám radost. Máme ale závazky, které musíme plnit. Vzpomeňte si, jak jsme dopadli, když nás spojenci opustili v roce 1938," připomněl. Podle Okamury či Kováčika se však situace v Afghánistánu nedá vyřešit vojenským konfliktem.

"Obraz Ruska u nás: totální nepřítel"

Po krátké přestávce strhl Jaromír Soukup diskuzi k dalšímu důležitému tématu. Tím je pravděpodobná vražda saúdského novináře Džamála Chášukdžího, jehož části těla se našli v Turecku na saúdském konzulátu. Sněmovna bude nyní jednat, jaké sankce může vůči Saúdské Arábii uplatnit. Tato země je totiž z vraždy novináře podezřelá.

Česko může Saúdské Arábii pozastavit vývoz zbraní, jak poznamenal Okamura. "Jsou naším největším odběratelem a z našeho pohledu není Saúdská Arábie spojenec," řekl předseda SPD. Vondráček, který sám byl v Saúdské Arábii před měsícem, neměl k vraždě opozičního novináře vysvětlení. "Nemám k tomu slov. Je to království islámu a úplně jiný svět," řekl.

Foldynovi ani Kováčikovi se nelíbila česká reakce ministerstva zahraničí. Zatímco v kauze Skripal totiž zareagovalo Česko, stejně jako většina dalších evropských států, vyhoštěním diplomatů. V tomto případě pouze napsala dopis saúdskoarabskému králi.

Kauza Skripal pak navázala na třetí bod diskuze, kterým se stala návštěva předsedy Poslanecké sněmovny v Rusku. "U nás je obraz Ruska malován jako obraz totálního nepřítele a předseda Sněmovny je perzekvován za to, že do Ruska vyrazil," nechápal místopředseda KSČM.

Vondráček se poté hájil sám. "Nemusíme vždy souhlasit, s kým mluvíme. Ale musíme s ním vést dialog. V Rusku máme obrovské investice, k nám zase hodně Rusů cestuje nebo zde studují." S jeho názorem vyjádřili shodu také ostatní členové diskuze. "Že je někdo na sankčním seznamu přeci neznamená, že s ním nemůžeme jednat," uzavřel Foldyna.

Pokud si nechcete nechat ujít další zajímavá témata, která hýbou politickou scénou, sledujte , která slibuje exkluzivní živý přenos, ostrou výměnu názorů, výjimečné hosty a nový styl politické debaty, kde hlavní úlohu hraje to, co zajímá a trápí diváky. Již příští týden v úterý od 21.25.

článek na webu