Političtí rivalové si vysekli poklony

21.09.2011

Právo, Strana 10, Jižní Morava - Vysočina (pch)


Pro českou politickou scénu mělo příkladný začátek jednání zastupitelstva Kraje Vysočina v úterý 20. září. Upřímnou poklonu za odvedenou práci si totiž vysekli současný a minulý hejtman, stojící na různých březích politického spektra. A nezůstali sami.

Hejtman Jiří Běhounek (nez. za ČSSD) poděkoval svému předchůdci – nyní senátorovi Miloši Vystrčilovi (ODS) – za výraznou zásluhu na poli územně plánovací legislativy. Vystrčil s kolegou totiž podali pozměňující návrh, později v Senátu podpořený napříč politickými kluby, který v případě akceptování poslanci ulehčí rozvoj obcí a krajů. Podle hejtmana Běhounka se Vystrčil navíc výrazně zapojil do jednání s Českou poštou ohledně hrozícího odchodu poboček z menších obcí kraje.

Odezva na sebe nenechala čekat: Miloš Vystrčil vzápětí vyzdvihl zásluhy svého nástupce a jeho spolupracovníků. „Je pravda, že Kraj Vysočina vykonal při zachování výdejních míst pošty proti jiným krajům hodně práce,“ řekl muž, který současnému vedení kraje zpravidla hlasitě oponuje. Zdání konstruktivního ducha nakonec potvrdil zastupitel Jiří Jež (ODS), šéf Geam Diamo Dolní Rožínka. Jím vedená firma totiž pomalu dokončuje sanaci a rekultivaci havarované skládky v Pozďátkách na Třebíčsku, svého času největší ekologické havárie v regionu.

„Cesta k nápravě Pozďátek byla zahájena za hejtmana Vystrčila, bez zakolísání pokračovala i po výměně vedení kraje a do cíle došla bez zaváhání,“ naznačil Jež, že praktické problémy nemusí být ani levé, ani pravé, pokud jsou lidé rozumní.

Přílohy