Pomozte mně, a já vás budu obhajovat, řekl Dobeš kraji

01.04.2011

Jihlavské listy, strana 2, Aktuality (hm)


REGION - Menší „grilování“ čekalo ministra školství Dobeše na krajském zastupitelstvu. Jeho členové měli hlavně obavu, aby nepopulární reorganizace středních škol nezůstala pouze na nich.

„Když máme v jednom městě tři krajské SŠ, dvě soukromé a jednu církevní, tak my nemůžeme začít reformovat ty krajské bez součinnosti státu. Jinak studenti přejdou na ty druhé, nebo vznikne nová,“ apeloval na ministra náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Dobeš ho mj. ujistil, že bez souhlasu kraje nebude zřizovat žádnou novou školu v regionu a že má dohodu i s Asociací soukromých škol, aby o 5 % redukovala svou síť škol. „Obecně platí, že když pomůžete vy mně s reformou, já budu vaše kroky ohledně restrukturalizace středních škol obhajovat,“ zdůraznil Dobeš.

Zastupitelé se dále ptali, proč je tolik víceletých gymnázií a zároveň málo učňů. Ministr upozornil, že na víceletých gymnáziích by mělo být 1 až 5 % dětí, a ne současných 10 %. Příliv učňů by podle něj paradoxně mohla zajistit generálka státních maturit, kterou neprojde asi 17-20 % středoškoláků – a těm by se podle Dobeše mělo nabídnout právě řemeslo.

Exhejtman Miloš Vystrčil (ODS) se ptal, zda budou další nesoukromé VŠ na Vysočině, a ministr ho ujistil, že pokud pokryjí poptávku zaměstnanosti v kraji, nevidí v tom problém, ale upřednostňuje spíše bakaláře než magistry. „Ukázkou je jihlavská polytechnika, která v tomto směru předběhla koncepci ministerstva,“ dodal.

Dobeš ujistil zastupitele, že spravedlivější způsob financování by měl platit od 1. září 2012

Přílohy