Poražená ODS chce na Vysočině řídit kontrolní a finanční výbor

16.10.2012

Zpravodajství ČTK | 13:21 | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: bjr


Jihlava 16. října (ČTK) - Občanští demokraté, kteří v letošních krajských volbách na Vysočině výrazně neuspěli, se hodlají při dalších povolebních jednáních přihlásit ke své opoziční roli a žádat obsazení kontrolního a finančního výboru. Tyto funkce by měla mít skutečná opozice a ne někdo, kdo je v tiché koalici s vládnoucí stranou, řekl dnes ČTK člen vyjednávacího týmu ODS senátor Miloš Vystrčil v narážce na skutečnost, že oba výbory v minulém období obsadila KSČM jako kompenzaci za tichou podporu ČSSD.

ODS, která letos ztratila šest mandátů, je podle Vystrčila připravena být v souladu s výsledky voleb a s usnesením své regionální rady v příštích čtyřech letech v opozici. "Nevím, co by se muselo stát, aby to bylo jinak," dodal Vystrčil.

Ve volbách zvítězila ČSSD se 17 mandáty před KSČM s 11 a KDU-ČSL se sedmi křesly. V zastupitelstvu bude také pět členů ODS, tři zástupci koalice Pro Vysočinu a dva členové TOP 09.

Povolební vyjednávání o vzniku nové koalice po krajských volbách na Vysočině zahájí vítězní sociální demokraté ve středu v 16:00. Podle obrácených volebních výsledků přijdou na řadu nejprve zástupci TOP 09, po nich koalice Pro Vysočinu, občanští demokraté, lidovci a nakonec komunisté, řekl dnes ČTK krajský předseda ČSSD Zdeněk Chlád.

"Budeme se bavit pouze o programových prioritách jednotlivých stran. Pokud některá ze stran bude mít zásadní postoje, které by jakékoli spolupráci bránily, pak je budeme chtít samozřejmě slyšet," řekl Chlád. ČSSD má možnost vládnout jako doposud za tiché podpory KSČM, nebo v koalici s lidovci za případného doplnění na trojkoalici se sdružením Pro Vysočinu.

Ve hře je i otevřená koalice s KSČM s pohodlnou většinou 28 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. "Je to jedna z možností, je povinností politiků se nějak domluvit. Na druhou stranu není to varianta, kterou bych preferoval," dodal Chlád.

Jednání by podle Chláda měla pokračovat v dalších týdnech. "Ustavující jednání nového krajského zastupitelstva by mohlo být někdy po 10. listopadu, není kam spěchat," řekl Chlád.

"Pokud bychom se měli v nějaké formě účastnit na vedení kraje, pak jedině s vyloučením jakékoli účasti KSČM," zopakoval lídr koalice Pro Vysočinu Pavel Heřman. Už dříve řekl, že nevidí v případné koalici s ČSSD a KDU-ČSL zásadní programové rozpory. Navíc Třebíč jako druhé největší město na Vysočině by se podle něj měla podílet na vedení kraje.

"Na jednání vyslechneme nabídku ČSSD, zda a za jakých podmínek jsou ochotni jednat s námi o koalici," uvedl lídr lidovců Vít Kaňkovský.

Přílohy