Poslanci asi budou měnit normu o zveřejňování smluv

16.04.2014

Zpravodajství ČTK | 13:09 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mbc


Praha 16. dubna (ČTK) - Poslanci asi budou měnit návrh zákona o povinném zveřejňování smluv v internetovém registru. Na dnešním jednání sněmovního ústavně-právního výboru padly náměty vyjmout z normy na určitou dobu některé obce, naopak do ní zahrnout církve nebo stanovit peněžité limity pro smlouvy, od nichž by už musely být na webu. Proti předloze, kterou prosazuje semilský starosta Jan Farský (TOP 09 a Starostové) vystoupili někteří senátoři a Svaz měst a obcí.

 Výbor projednávání normy přerušil. Vrátí se k ní v květnu. Do poloviny příštího měsíce budou mít poslanci čas předkládat pozměňovací návrhy.

 Vyjmout z povinnosti zveřejňovat smlouvy obce, které nemají placeného starostu, chce na dva roky Jan Chvojka (ČSSD). Argumentoval tím, že by to pro ně byla značná zátěž; měly by čas se připravit. Marek Benda (ODS) varoval před tím, že Chvojkův návrh by vedl k tomu, že po podzimních komunálních volbách by vzrostl počet obcí s neuvolněným starostou. Benda by dávat přednost zavedení limitu pro smlouvy, například nad 50.000 korun.

 Finanční limit by ale byl podle Farského nebezpečný a vytvářel by díry. Někteří poslanci upozorňovali na to, že úřady by pak mohly nakupovat třeba každou židli zvlášť.

 Návrh, aby kvůli majetkovému vyrovnání se státem spadaly i církve a náboženské společnosti, zopakoval předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Od státu dostanou celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. "Je v zájmu církví a veřejnosti, aby měla maximum informací o tom, jak bylo s penězi naloženo," řekl Tejc. Benda jeho návrh označil za čirý a ryzí populismus.

 Ačkoli mají pod zákon spadat stát, kraje, obce a jimi ovládané firmy, hovořilo se hlavně o obcích. Podle senátora Miloše Vystrčila (ODS) by je zákonodárci neměli k zveřejňování smluv nutit, měly by rozhodovat jednotlivá zastupitelstva. Jeho kolega Miloš Malý (ČSSD) zase mluvil zase o tom, že právní řád se stává naprosto neprůhledným. Zástupci Svazu měst a obcí předlohu kritizovali kvůli ochraně osobních údajů, byrokratické zátěži, údajně nesmyslnému rozsahu zveřejňovaných smluv i nejednoznačnému výkladu.

 Předloha předpokládá, že nezveřejněné smlouvy by nebyly účinné. V registru by navíc měly být taky objednávky a faktury. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už dříve navrhl, aby se povinnost zveřejňovat smlouvy vztahovala taky na firmy, které dostávají dotace od státu.

Přílohy