Pospíšil: Měli bychom držet basu se sousedy a ne s Číňany

30.01.2018

tyden.cz | Rubrika: Domácí | Strana: 0 | Autor: - red -


V pořadu TV Barrandov Aréna Jaromíra Soukupa byli tentokrát čtyři hosté: Tomio Okamura (SPD), Vojtěch Filip (KSČM), Miloš Vystrčil (ODS) a Jiří Pospíšil (TOP 09). Moderátor a generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup s nimi debatoval o prezidentských volbách a sestavování vlády. Ke slovu se tradičně dostali také diváci, kteří získali odpovědi na své otázky.

"Co si myslíte o výsledcích prezidentské volby?" vyzval hned na začátku pořadu moderátor Soukup své hosty. Jako první se ujal slova místopředseda ODS Miloš Vystrčil. "Já na tuto otázku reaguji tak, že nevyhrál můj favorit. Musím říct, že i přesto, že jsem se dříve s Milošem Zemanem stýkal na Vysočině a měli jsme dobré vztahy, jako prezident České republiky mě zklamal," konstatoval Vystrčil.

Podle něj se hlava státu nemůže chovat k lidem tak, jak se chová právě znovuzvolený prezident. "Není dobré, když hlava státu řekne, že zjistil, že například někteří poslanci mají nižší inteligenci než ostatní lidé. Přijde mi to jako velká škoda."

Na Vystrčila navázal předseda TOP 09 Pospíšil. "Já jsem demokrat a Miloše Zemana jsem také nevolil. Ale neříkám, že když neuspěl můj kandidát Jiří Drahoš, který by byl podle mě lepším prezidentem než Miloš Zeman, že nerespektuji volbu občanů. Naopak. Respektuji výsledek voleb a Miloše Zemana jako prezidenta republiky nezpochybňuji," řekl.

"Pane Okamuro, čím to podle vás je, že Zeman obhájil svůj mandát?" zeptal se Soukup předsedy hnutí SPD. "Já jsem toho názoru, že to bylo zejména programem. My v SPD jsme se před volbami zaměřili právě na programy kandidátů a ten, který měl k našemu programu nejblíže, získal náš hlas," vysvětlil Okamura. Domnívá se, že největší chybou bylo pro Drahoše rozhodnutí nezúčastnit se ve druhém kole více debat, což by zvýšilo jeho šance na vítězství.

Vysoká účast

Poté se téma hovoru stočilo k volební účasti. Všichni hosté se shodli, že v letošních volbách byla účast vysoká. "Čím to je?" zeptal se jich Soukup. "Je to důkaz toho, že lidi politika zajímá. Chtějí vědět, co se v ní děje, jaké nastávají změny a co pro ně znamenají," ujal se slova předseda KSČM Vojtěch Filip.

U prezidentských voleb se protagonisté pořadu ještě nějakou chvíli zdrželi. Konstatovali, že se prezident Miloš Zeman orientuje spíše na Východ než na Západ. Většina hostů projevila nesouhlas. "Jsem toho názoru, že bychom měli držet basu spíš s našimi sousedy v Evropě než s Číňany, kteří nejsou našimi sousedy," uvedl Pospíšil. Shodli se s ním i ostatní kromě Filipa. "Já s kroky Miloše Zemana souhlasím. Co se týče té ekonomické diplomacie, nevidím důvod, proč bychom nemohli obchodovat s Čínou," postavil se do opozice.

"Já si nemyslím, že bychom měli přestat obchodovat s Čínou. Ale jsem toho názoru, že bychom se k nim měli chovat jako k rovnocenným partnerům a ne, aby tam náš prezident jezdil a tvrdil, že se tam chce naučit, jak stabilizovat společnost," opáčil Vystrčil.

Na závěr pořadu sklidili hosté i moderátor velký potlesk.


https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/po...u-se-sousedy-a-ne-s-cinany_465356.html

Přílohy