Potvrzeno: Senát schválil peníze hasičům

24.07.2012

Horácké noviny | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: (red)


Praha, Třebíč – V pátek 20. července Senát významně podpořil naději hasičů na posílení jejich financování. Právě v pátek byl na podnět senátora Vítězslava Jonáše v Senátu schválen návrh novely zákona, která má zajistit posílení rozpočtu jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů. Pokud úpravu schválí Poslanecká sněmovna, zákon začne platit od ledna příštího roku.

„Hasiči poskytují službu veřejného charakteru, kterou prospívají celé společnosti, každoročně se podílejí kromě záchrany lidských životů a zdraví lidí i na záchraně hodnot majetku převyšující deset miliard korun. Přesto jsou hasiči z hlediska svých potřeb dlouhodobě pod financováni. Tento stav má negativní vliv na akceschopnost jednotlivých jednotek. Dochází také ke stárnutí technologií a vozového parku. Z hlediska současné rozpočtové situace hasičů je nezbytné tento stav řešit,“ vysvětluje důvody připravené novely její předkladatel Vítězslav Jonáš.

„Novelu zákona připravenou senátorem Jonášem plně podporuji a věřím, že se nám podaří dohodnout se s Poslaneckou sněmovnou na jednotném postupu, který přinese posílení rozpočtu našich profesionálních i dobrovolných hasičů. Velkou část práce již máme za sebou, ale úplně vyhráno ještě není,“ okomentoval úspěšnou podporu návrhu zákona v Senátu jeho spolupředkladatel senátor Miloš Vystrčil.

Podle právní úpravy schválené v Senátu by každá pojišťovna podnikající na území České republiky odvedla 6 % z vybraného pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na speciálně zřízený účet vedený ministerstvem vnitra. Při celkové částce 24 miliard korun vybrané v roce 2009 by pak bylo po přijetí návrhu zákona přerozděleno hasičům okolo 1,4 miliardy korun.

„Lze předpokládat, že vybraná výše pojistného by se v následujících letech neměla nijak dramaticky měnit. To znamená, že pokud se nám podaří prosadit schválení zákona i v Poslanecké sněmovně, byla by mezi profesionální a dobrovolné hasiče ročně přerozdělována navíc částka vyšší než miliarda korun. Pro přerozdělování navrhujeme nastavit jasná pravidla. Tři pětiny peněz by přerozdělilo ministerstvo vnitra krajským hasičům a dvě pětiny by poslalo krajům, které by tyto peníze přerozdělily obcím zřizujícím jednotky dobrovolných hasičů,“ popisuje další kroky a systém navrhovaného dělení peněz senátor Vítězslav Jonáš.

Na Třebíčsku jsou čtyři hasičské stanice: v Jemnici, v Moravských Budějovicích, v Náměšti nad Oslavou a v Hrotovicích. Podle Jonáše není možné, aby stanice byly zrušeny. Jsou rovnoměrně rozložené, takže zajišťují potřeby obyvatel v případě ohrožení.

Přílohy