Pracovní poměr na dobu určitou opět opakovaně

28.03.2013

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 4 | autor: (jn ČTK)


Sněmovna včera schválila ve třetím čtení návrh novely senátorů z řad ODS a ČSSD, aby v Česku mohlo být opět možné opakovaně bez časových omezení uzavírat pracovní poměr na dobu určitou

Novelu sice musí ještě podpořit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman, je ale prakticky jisté, že se tak stane.

Podle nynější právní úpravy, která platí teprve od loňského ledna, nesmí pracovní smlouva na dobu určitou přesáhnout tři roky a u stejného podniku se opakovat víc než dvakrát po sobě. Předkladatelé novely tvrdí, že jimi navrhovaná úprava pomůže zpružnit trh práce a zlepšit konkurenceschopnost firem. Umožní například zaměstnávání sezónních zaměstnanců, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou. „Novela povede ke zvýšení ekonomického tlaku na zaměstnance,“ upozornil včera ve Sněmovně poslanec Stanislav Grospič (KSČM). Jak ale připomněl senátor Miloš Vystrčil (ODS), nyní si zaměstnavatelé najímají na dobu určitou agenturní pracovníky, kteří nemají téměř žádná práva.

Sněmovna přijala pozměňovací návrh poslance Miroslava Bernáška (ODS), který zkracuje dobu nutného odpočinku mezi dvěma dvanáctihodinovými směnami z dvanácti na jedenáct hodin. Neprošel naopak návrh Otto Chaloupky (Věci veřejné), aby zaměstnavatel mohl podat výpověď i bez udání důvodu.

Sněmovna také včera schválila novelu obchodního zákoníku, která má zlepšit platební morálku firem. Zakotvuje totiž maximální dobu splatnosti závazků na 60 dní.

Firmy si sice budou moci sjednat delší dobu splatnosti, ale jen tehdy, pokud to nebude vůči věřiteli hrubě nespravedlivé. I tuto novelu nyní dostane k projednání Senát.

Přílohy