Pracovní smlouvy na dobu určitou je možné řetězit, souhlasili poslanci

16.05.2013

www.ods.cz

Podniky budou znovu moci se souhlasem odborů se svými zaměstnanci opakovaně uzavírat pracovní smlouvy na dobu určitou. Novelu, která to umožní, dnes schválila Poslanecká sněmovna. S návrhem přišel z iniciativy senátorů ODS Senát.
 
„Změna pomůže zvýšit zaměstnanost a zvýší konkurenceschopnost našeho hospodářství,“ slibuje si od novely jeden z jejích navrhovatelů senátor ODS Miloš Vystrčil. „Na nutnosti přijmout tuto změnu jsme se v Parlamentu shodli napříč politickými stranami; už v srpnu 2012 jí doporučily i odborové svazy a zaměstnavatelé,“ dodává Miloš Vystrčil.
 
Poslanecká sněmovna do původního senátního návrhu doplnila také zkrácení nejkratší možné přestávky  mezi směnami z 12 na 11 hodin. V praxi už se tak stejně dělo, a to zejména v kritických provozech kupříkladu v energetice, kdy si jednotlivé směny nad rámec 12hodinové pracovní doby na začátku a na konci předávaly aktuální informace. Senát následně určil, že se toto zkrácení minimální pauzy nebude vztahovat na mladistvé, protože to by mohlo být v rozporu s evropskými pravidly.
 
„Řetězení pracovních smluv na dobu určitou pomůže zaměstnancům a zaměstnavatelům hlavně v oborech, které podléhají silným sezónním výkyvům, jako je stavebnictví nebo zemědělství. Novela obsahuje dostatečné pojistky, které zabrání jejímu možnému zneužití. Rozhodně je lepší mít smlouvu na dobu určitou, než žádnou,“ uzavírá Miloš Vystrčil. 

Přílohy