Prázdniny v Telči? Letos to budou splněné sny, říká Kolář

22.05.2015

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina - Léto na Vysočině | Strana: 60 | autor: Ilona Zelníčková


TELČ Bude to opět sedmnáctidenní hudební maraton v kulisách renesanční Telče. Pořadatelé festivalu Prázdniny v Telči už ladí poslední programové detaily letošního 33. ročníku multižánrové přehlídky, která odstartuje 24. července. Patří k nejdelším, nejstarším a také divácky nejoblíbenějším festivalům na Vysočině.

Číslo 33 znamená v životě člověka prý mezní okamžik – takzvaná Kristova léta. Jaký bude tedy 33. ročník přehlídky? „Budou to mé splněné sny,“ říká hlavní organizátor festivalu Milan (Medvěd) Kolář.
„Dlouhá léta jsem snil o tom, že nám v Telči Divadlo Sklep zahraje své představení Mlýny. Dlouho to nešlo, mysleli jsme si, že je to už nemožné. No a vida! Letos je zde budeme mít. To je opravdu sen. Dalším velkým dlouholetým přáním bylo přivítat pod arkádami zámku dvojici Hapka–Horáček. Bohužel Petr Hapka zemřel, nicméně letos se na hlavní scéně představí Michal Horáček a František Segrado,“ líčí Kolář.
O úvodní koncert se tentokrát postará šansoniérka Szidi Tobias. A v atmosféře šansonu by se měl nést celý letošní festival. Hned druhý koncertní den se na pódiu objeví již zmiňovaný Michal Horáček a František Segrado. „Záměrně jsem je dal takhle po sobě, protože věřím, že by z toho mohlo vzniknout zajímavé překvapení pro posluchače v případě, že by Szidi Tobias zůstala do druhého dne,“ nastiňuje možnou spolupráci těchto tří umělců.
Festival nabídne vystoupení ve čtyřech programových blocích. Začínat se bude odpoledními pohádkami, volně se přejde na Kocouří scénu a pokračovat se bude koncerty na hlavním zámeckém nádvoří. Kdo by měl muziky ještě málo, může navštívit Nocturna, kde se bude hrát dlouho do noci.
A jaká další hudební jména nabízí hlavní program? Po roce se do Telče vrátí Lenka Filipová a její dcera Lenny. Nebudou chybět ani Andělem čerstvě ocenění Bratři Ebenové, kteří zahrají z nejnovějšího alba Čas holin. Přijede zahrát Hradišťan, Spirituál Kvintet, Poutníci a Druhá tráva, se svou kytarou dorazí i Karel Plíhal. Nemá chybět Ivan Hlas, Vladimír Mišík, Jarret nebo Mňága a Žďorp. Přijedou také irští Sliotar a dánská formace Tradish. Festival Prázdniny v Telči uzavře koncert kladenské skupiny Zrní, která potěší především posluchače alternativní scény. Charitativní „Běh za kaší“ I letos čeká návštěvníky celá řada doprovodných programů. Mimo jiné se opět představí dračí lodě a konat by se měl i charitativní „Běh za kaší Telčí naší“ na podporu domácí hospicové péče a občanského sdružení Sdílení, které ji zajišťuje. „Charitativní běh je naplánován na 2. července, zúčastnit se mohou všechny věkové kategorie. Kromě toho připravujeme módní přehlídku dobového oblečení, vařit a rozdávat se bude tradiční krupicová kaše a na tento den chystáme i další aktivity,“ popisuje senátor Miloš Vystrčil, který je předsedou správní rady občanského sdružení Sdílení.

***

Program
Prázdniny v Telči 2015
24. 7. Szidi Tobias
25. 7. Michal Horáček
a František Segrado
26. 7. Sliotar a Tradish
27. 7. Antikvartet a Hradišťan
28. 7. Ivan Hlas trio
a Vladimír Mišík a Etc.
29. 7. Bratři Ebenové
30. 7. Žalman a spol.
31. 7. Funny Fellows a Nezmaři
1. 8. Spirituál Kvintet
2. 8. Jan Hrubý a Kukulín a Asonance
3. 8. Divadlo Sklep – Mlýny
4. 8. Poutníci a Druhá Tráva
5. 8. Karel Plíhal
6. 8. Bran a Capitaine Etc.
7. 8. Jarret a Mňága A Žďorp
8. 8. Lenny a Lenka Filipová
9. 8. Zrní
Více na www.prazdninyvtelci.cz

Přílohy