Překvapení. Hejtmanovi dali hlas komunisté i ODS

10.11.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Hana Jakubcová


Vysočině bude i v příštích čtyřech letech vládnout sociální demokracie s tichou podporou komunistů, získanou za dobře placená místa ve výborech. Rozhodlo o tom ustavující krajské zastupitelstvo.

JIHLAVA Vysočina má nového hejtmana. Stal se jím v pátek bez jakýchkoli obstrukcí opět Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Veřejně ho překvapivě podpořila taky ODS a TOP 09, proti se vyslovila jen KDU-ČSL. Běhounka navrhoval za ČSSD Vladimír Novotný.

„Jiří Běhounek získal nejvyšší počet preferenčních hlasů lidí z Vysočiny, takže má mandát vykonávat funkci hejtmana,“ prohlásil neúspěšný kandidát na tuto pozici, občanský demokrat Ota Benc.

Naopak kolem volby krajské rady se strhla rozsáhlá diskuse, která trvala skoro hodinu. Běhounek přečetl devět jmen navrhovaných členů, všech z ČSSD. Zástupci KDU-ČSL i ODS nenechali nit suchou na způsobu, jak sociální demokraté plánují vládnout. Podle nich opět díky podpoře KSČM. „Ostře nesouhlasíme s tímto návrhem. ČSSD měla několik možností, mohla spolupracovat se stranami demokratickými na základě volebního výsledku. Rozhodla se vládnout koaličně neprůhledně,“ konstatoval Miloš Vystrčil z ODS.

Ota Benc poznamenal, že sociální demokraté měli vstoupit do standardního a otevřeného koaličního vládnutí s komunisty, aby byl přehled, kdo je za co zodpovědný.

„Členové KSČM na sebe nechtějí brát zodpovědnost? Dostanou pěkně placené posty ve výborech a komisích,“ neodpustil si rýpnutí, které je argumentem vysočinské opozice, Ota Benc.

Na to komunista Jan Slámečka reagoval podrážděně. „Není to žádné tiché spoluvládnutí. My jsme minule podepsali veřejný dokument, který všichni viděli. Celé čtyři roky to fungovalo. ČSSD a KSČM mají nejbližší programové priority. A navíc, vše důležité musí být schváleno zastupitelstvem. Kdo hlasuje, ten přebírá zodpovědnost.“ Okomentoval i časté narážky na dobře placené funkce. „Zeptejte se, kolegové napravo i nalevo, v jiných krajích, jak tam to je.“

Hlasitě proti byl i Jan Kasal. Podle něj jediná Vysočina z celé republiky nemá komunisty v krajské radě. A Miloš Vystrčil ještě podotkl: „Krajský výbor se zachoval tak, že je to verze ani nahá ani oblečená, ani pěšky ani na voze,“ naznačil v nadsázce Vystrčil.

Jiří Běhounek upozornil, že se mu nelíbí zbytečné strašení lidí něčím, co čtyři roky fungovalo bez problémů a voliči to ocenili hlasy ve volbách. Vysloužil si potlesk sálu, když velmi hlasitě konstatoval: „Na místě je práce, potom politika. Kdyby to tak bylo na centrální úrovni, byli bychom v tomto státě o mnoho dál!“

V konečném hlasování byli nakonec proti složení krajské rady jen KDU-ČSL, ODS a Ladislav Jirků z TOP 09. Na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva rovněž složilo slib všech pětačtyřicet nových zastupitelů.

***

vysocina.idnes.cz

Více fotografií ze včerejšího ustavujícího zasedání zastupitelů najdete na webu.

FAKTA
Nová krajská vláda ČSSD na Vysočině
jméno resort
Jiří Běhounek zdravotnictví
Petr Krčál sociální záležitosti
Vladimír Novotný finance
Libor Joukl doprava a majetek
Martin Hyský regionální rozvoj
Zdeněk Chlád zemědělství
a životní prostředí
Jana Fialová školství
Marie Kružíková kultura
a cestovní ruch
Petr Piňos oblast informačních
technologií

Není to tiché spoluvládnutí. Celé čtyři roky to fungovalo. Máme k sobě nejblíž.

Anketa: Co by měla udělat nová krajská vláda jako svoji první věc?

Lidé z ulice i osobnosti navrhují, na co by se nová krajská vláda měla zaměřit – na dopravu, na podnikání, ale i na domácí brambory na stole.

Dušan Tripal živnostník roku Telč » Rychlý internet zadarmo Hlavně ať koná pro blaho lidí na Vysočině. Mohla by se zaměřit na zavedení vysokorychlostního internetu i do nejzapadlejších koutů kraje. A to zadarmo. Mě jako podnikatele by taková věc určitě potěšila. Na mnohých místech totiž pořád chybí signál.

Martina Čechová na mateřské dovolené Jihlava » Více míst ve školkách Nová vysočinská vláda by měla udělat hlavně něco s místem v mateřských školkách. Těch je totiž obrovský nedostatek. Podle mého by se to mělo řešit. Obzvlášť u nás to nyní bude hlavní téma, protože syna budu chtít umístit do školky.

Ivo Kaštan motocyklový závodník Velké Meziříčí » Pokračujte v opravě silnic Vysočina je podle mě tranzitní kraj. O stav silnic se vláda v předchozím období starala dobře, tak by to chtělo, aby v tom pokračovala a dál je dávala do kupy. Zejména silnici 602 u dálnice. Silnice jsou něco jako výkladní skříň a vypovídají řidičům něco o kraji.

Lenka Schreiberová herečka HDJ Jihlava » Prioritou má být kultura Pro mě je rozhodně největší prioritou kultura. Takže bych uvítala, kdyby se krajská vláda zasadila o její rozvoj. Prostory tu pro kulturní akce sice celkem jsou, ale chtělo by to v lidech probudit o takový druh zábavy větší zájem než doposud.

Barbora Kalayová na mateřské dovolené Jihlava » Zrušte poplatky u doktora Chtělo by, aby krajská vláda udělala také něco pro mladé lidi. Například nějaká zábavní centra jak pro dospělé, tak i pro děti. A například také nějaké hezky vybavené vzdělávací centrum. Také bych uvítala, kdyby zrušila poplatky u doktora.

Jiří Vetchý majitel pekařství Jihlava » Upřednostnit domácí Měla by postupovat minimálně stejně jako předtím. Zabývat se bezpečností a rozvojem služeb. A zlepšením podmínek pro drobné podnikatele, dát jim prostor pro rozvoj. Nepronajímat těm, co dají vyšší nájem, ale těm, co prodávají regionální věci.

Jana Vitnerová sdružení Arnika Jihlava » Řešit nakládání s odpady Já si myslím, že by krajská vláda měla zejména přehodnotit systém budoucího nakládání s odpady na Vysočině. I přesto, že je v podstatě složená z obdobných lidí, tak by se nad tím měla znovu zamyslet. Protože to je věc, která je aktuální a je třeba ji řešit.

Rudolf Dvořák důchodce Jihlava » Chybí brambory z Vysočiny Vysočina byla známá jako bramborářský kraj. Dnes se tahle surovina většinou dováží z ciziny. Přitom brambory třeba z Havlíčkova Brodu jsou výborné, takže je škoda, že se místo těchto většina dováží z Polska. Navíc to tak lidem bere práci. To by se mělo řešit.


Anketa: Co by měla udělat nová krajská vláda jako svoji první věc?

Lidé z ulice i osobnosti navrhují, na co by se nová krajská vláda měla zaměřit – na dopravu, na podnikání, ale i na domácí brambory na stole.

Marie Macková důchodkyně Jihlavsko

» Měla by rychle zrušit herny - Chtělo by to, aby krajská vláda něco udělala s hernami. Já bych je všechny úplně zrušila. A taky Vysočina jako bramborářský kraj si tuto surovinu dnes raději dováží. To by chtělo rovněž řešit. A pak odpady, Jihlava je poslední dobou hrozně špinavé město.

František Vaculík ředitel PSJ Jihlava

» Lepší spolupráce měst - Bylo by fajn, kdyby města, jako je Havlíčkův Brod, Jihlava, Třebíč, Žďár nad Sázavou a Pelhřimov, mohla řešit věci týkající se jich všech společně. Tedy aby se zařídila lepší spolupráce mezi nimi. Navrhoval bych, aby se začalo například krajskou knihovnou.

Luděk Bohuňovský dopravní expert Jihlava

» Vyřešit dopravu - Myslím, že nejpalčivější problém je dopravní obslužnost. Není tu žádný pořádný dopravní systém. Třeba večer se z Prahy do Jihlavy a opačně dopravou stěží dostanete. Velké kraje tohle dávno zlepšily, ale Jihlava v tomhle stále zaostává.

Karolína Zmeková produkční divadla Jihlava

» Dát vědět, co kraj dělá - Uvítala bych, aby kraj dával lidem více vědět, co dělá. Má totiž nepřehlednou prezentaci. Člověku trvá, než se vůbec k nějaké zprávě na jejich stránkách dostane. Podle mě je důležité, aby lidé z veřejnosti věděli o jeho zakázkách, nejlépe s předstihem.

Přílohy