Premiérovy bilanční návštěvy

07.08.2014

ČT 1 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Tomáš VZOREK, moderátor

--------------------
Bilanční setkání premiéra Bohuslava Sobotky s ministry budou po dnešku minulostí. Předseda vlády právě jedná s posledním členem svého kabinetu, ministrem financí Andrejem Babišem. Jedním z hlavních témat je příprava státního rozpočtu. Jednání sleduje Filip Horký. Filipe, dobrý den, o čem dalším spolu politici mluví?

Filip HORKÝ, redaktor
--------------------
Hezké poledne přeji. Mimo jiné se řeší ta záležitost onoho centrálního registru administrativních budov, tedy systému, do kterého měly všechny úřady doplnit údaje o tom, jak využívané jsou budovy, ve kterých sídlí. Tento registr měl mimo jiné sloužit k tomu, aby se podařilo nějakým způsobem vyřešit náklady, třeba aby některé z administrativních budov nebyly poloprázdné, jiné zase přeplněné, ovšem i když vlastně všechny úřady měly dodat do tohoto systému data už podle nařízení vlády z roku 2012, tak se dodnes tak úplně ve všech případech nestalo a dá se očekávat, že ministr financí ještě se pokusí využít premiéra a jeho určitého apelu na další resortní šéfy, aby se skutečně tahle záležitost napravila. Řešit se pochopitelně, když už jsme na ministerstvu financí, musí státní rozpočet. K němu mimo jiné patří i to, jakým způsobem porostou platy ve veřejném sektoru v příštím roce. Vláda už schválila určitý objem peněz, který by měl posloužit na nárůst platů o 3,5 %, nicméně v těch předchozích týdnech mimo jiné vystoupili odboráři, kteří vyjádřili určité obavy, že ten objem peněz nebude dostačující, protože se bude muset vyřešit jednak narovnání jednotlivých platových tabulek a posléze také určitá finanční kompenzace pro ty státní zaměstnance, kteří velmi pravděpodobně od 1. ledna roku 2015 přejdou pod státní správu, pod služební zákon. A dá se tedy očekávat, že bude potřeba ještě ze státního rozpočtu najít více financí tak, aby skutečně každý ze státních zaměstnanců 3,5 % dostal. Určitě procenta a další věci se řešily už i dopoledne, respektive ráno, kdy premiér Bohuslav Sobotka zavítal za vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka
--------------------
Místo úřadů laboratoř. Vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek pojal setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou skoro jako hodinu chemie.

osoba
--------------------
Tak to je bouřlivá reakce.

osoba
--------------------
Trochu jako na vládě.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka
--------------------
Pak přišlo na řadu  jednání. Politici mimo jiné řešili financování nových výzkumných center, u kterých hrozí, že nebudou schopné fungovat bez dotací. Podle premiéra není úkolem vlády tato centra zavírat, ale naopak tlačit na to, aby byla efektivní.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/
--------------------
To není jenom rozpočtové riziko, ale je to veliká příležitost z hlediska budoucího rozvoje České republiky a záleží jenom na nás, jak dobře to dokážeme využít.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Všechna ta pracoviště, pokud získala nějaké prostředky z evropských peněz a ve velké většině tomu tak bylo, tak musela vykázat takzvanou udržitelnost. Jestliže se nyní ukazuje, že tady vzniká poměrně velké riziko, že bez dotací tyto, řekněme, tato zařízení nebudou schopná fungovat, tak se ukazuje, že něco obecně je špatného buď na všech těch dotacích nebo na evropských dotacích.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka
--------------------
Česko by do budoucna v oblasti vědy taky mohlo více spolupracovat se zahraničím. Bělobrádek zmínil mimo jiné Spojené státy, Čínu nebo Jižní Koreu.

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/
--------------------
Rádi bychom přitáhli i některé odborníky k nám do České republiky tak, aby podmínky, které my tvoříme, je přilákaly.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka
--------------------
Politici se taky shodli, že při financování vědy je potřeba koordinovat peníze z národních a evropských zdrojů. Kateřina Jirovská, Česká televize.

Přílohy