Při bojích o nominace ODS padl Strejček

01.11.2012

Vysočina - regionální týdeník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: JIŘÍ JÍRA


Vysočina – Regionální sněm ODS na Vysočině výraznější změny ve vedení strany na nadcházejícím kongresu nepožaduje. Sněm na post předsedy strany podpořil stávajícího stranického šéfa Petra Nečase. V nejužším vedení chce udržet také Miroslavu Němcovou, která bude na základě nominací vysočinské ODS usilovat o obhajobu pozice první místopředsedkyně strany, a případně i o post řadové místopředsedkyně. Do výkonné rady míří z Vysočiny senátor Miloš Vystrčil, který už v tomto orgánu ODS v minulosti působil. Při bojích o nominace padl předseda regionálního sdružení ODSna Vysočině Ivo Strejček, který svedl s Němcovou boj o nominaci na řadového místopředsedu. Strejček i Němcová získali od 75 přítomných delegátů shodně 39 hlasů. Strejček se následně nominace vzdal a oznámil svoji rezignaci na regionální předsednický post.

Netříštit síly

Strejček své kroky, tedy rezignaci na nominaci i předsednickou funkci, zdůvodnil snahou netříštit síly. Se dvěma nominacemi na řadového místopředsedu by mohla Vysočina víc ztratit než získat. „Rezignuji proto, abych umožnil změnu na regionální úrovni ODS. Je to forma převzetí odpovědnosti za výsledek dnešních voleb,“ řekl v pondělí pozdě večer Strejček. „Pro voliče musíme vyslat signál, že se tadymáněco změnit. Dílčí pootočení kurzu, změna stylu, výměna tváře, to tam prostě musí být,“ dodal Strejček bez bližšího vysvětlení. Podle některých delegátů sněmu šlo o vzkaz směrem k Němcové, která usiluje o to zůstat v nejužším vedení strany. Němcová Strejčkovo rozhodnutí či vyřčené důvody nechtěla komentovat.
Podle některých hlasů ze sněmovních kuloárů lze rezignaci Strejčka chápat jako začátek štěpení ODS na Vysočině. To by se mohlo v dohledné době přímo v regionu promítnout v odchodu některých stávajících členů ze strany. ODS má v současnosti na Vysočině 875 členů. Od roku 2004, kdy jich měla kolem dvanácti set, jich ubývá.

Hlavně se neštěpit

Sám Strejček ale štěpení neočekává. „Já doufám, že si regionální sdružení a jeho členové uvědomují, že máme deset procent, a jakékoliv další štěpení by nás oslabovalo,“ řekl Strejček.
Do nejbližšího regionálního sněmu, který by se měl konat na jaře 2013, byl pověřen vedením ODS na Vysočině dosavadní místopředseda regionálního sdružení Stanislav Cejpek. 

Přílohy