Při návštěvě zástupců ODS v Pelhřimově se kromě jiného řešil i nedokončený obchvat

08.10.2013

Pelhřimovský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Aneta Slavíková


Pelhřimov – Minulý pátek byl pro Občanskou demokratickou stranu (ODS) ve znamení zahájení volební kampaně na Vysočině. Její zástupci, konkrétně úřadující předseda strany Martin Kuba, jednička na vysočinské kandidátce Jana Fischerová, dvojka na vysočinské kandidátce Jaroslav Vymazal a předseda regionálního sdružení strany Miloš Vystrčil, se kromě hovorů s podnikateli v Jihlavě vydali do Pelhřimova, kde se setkali s jeho starostou a místostarosty. Po úvodních slovech přišla na řadu témata týkající se života v okresním městě. Martin Kuba byl nejprve mile překvapen přebytkem obecního rozpočtu. Místostarosta Tomáš Dufek pak zdůraznil, že v současné době Pelhřimov nejvíce trápí nedokončený obchvat. „Nyní prožíváme zvláště složité období, protože se tu dělá nový koberec a nedávná poloviční uzavírka znamenala pro dopravu kolaps,“ řekl Dufek s tím, že dokud obchvat nebude dokončen, nemá ani cenu začínat se stavbou cyklostezky.
Místostarosta tak dal impuls pro další diskuzi, v níž se debatovalo o legislativních nedostatcích, které způsobují zbytečné komplikace ve stavbě silničních komunikací.
Kromě problémů s dopravou si pak Pelhřimovští postěžovali také na hrozící zhoršení podmínek pro zemědělství v regionu, a to z důvodu navrhovaných ochranných pásem, která mají uchránit znečištění řeky Želivky, z níž 70 procent Pražanů získává pitnou vodu. „Bylo by dobré nastavit pravidla pro místní zemědělce tak, aby je nelikvidovala. Měli bychom mít naopak výhody, že zásobujeme pitnou vodou tolik lidí,“ podotkl starosta Leopold Bambula.
Zástupci ODS a Pelhřimova se nevyhnuli ani debatě o politické situaci. Starosta si pochvaloval spolupráci na pelhřimovské radnici. „Základem je komunikace mezi stranami. Naše koalice ODS, KDU­ČSL a TOP 09 neměla nikdy velké problémy s opozicí, protože tu seděli a sedí lidé, kterým jde skutečně o město. Ani ve velké koalici s ČSSD v čele s Jiřím Běhounkem nikdy nedošlo mezi námi k vyhroceným konfliktům,“ řekl Bambula, na což souhlasně reagoval Kuba a dodal, že komunální a regionální politika nese obecně méně střetů než ta celostátní.

Schopný personál

Dufek také zdůraznil, že na pelhřimovské radnici nikdy neuspěla „strana experimentů“, až na TOP 09, a ani tu už osm let nemají nezávislou kandidátku. „Tradiční strany mají svou personální základnu a jejich členové jsou schopni díky letitým zkušenostem město vést. Není to tu jako u nových stran na republikové úrovni, které před volbami narychlo shání nové tváře,“ konstatoval Tomáš Dufek.
Páteční schůzku zhodnotil starosta Leopold Bambula pozitivně. „Já osobně jsem z ní měl velice dobrý dojem. Setkali jsme se jako partneři a probrali jsme záležitosti, které nás trápí. Žádné sliby ze strany ODS nepadaly, protože nikdo neví, kdo ve volbách uspěje, ale její zástupci například uznali, že je skutečně potřeba řešit zatíženost obchvatu,“ uzavřel Bambula.

Přílohy