Přijde Čuba o 200 tisíc? Senátor chce zkrouhnout peníze na dojíždění

23.02.2017

blesk.cz | Rubrika: Politika | Strana: 0 | Téma: Ekonomika


Poslanci a senátoři mají ze zákona nárok na náhrady svých výdajů. V případě dojíždění do práce nemusí předkládat účtenky za benzin či naftu, zákon je k nim benevolentní a desetitisíce k platu dostávají paušálně. Absentující senátor František Čuba (SPO), který je po operaci, na „cesťácích“ získal už čtvrt milionu, aniž by do Prahy přijel. V Senátu to chce změnit jeden z jeho členů, Libor Michálek. S velkou podporou se ale zatím nesetkal.

Nejezdíš do práce, nedostaneš na benzin či naftu. S takovým návrhem se před své kolegy chystá předstoupit pražský senátor Libor Michálek (zvolen za Piráty, Stranu zelených a KDU-ČSL). Má výhrady k tomu, že někteří jeho kolegové se v Senátu neobjeví několik měsíců, a kromě platu ve výši 71 tisíc korun si přilepší i o desetitisíce na náhradách. Včetně peněz určených na dojíždění.

„Cílem není zkrouhnout všechny, ale objektivizovat, jestli ten člověk tam opravdu dojíždí, nebo ne. S pražskými senátory jsme řešili, že máme také nárok, dělá to 26 tisíc korun v hrubém měsíčně, a prostě já to neprojedu, i kdybych nevím co dělal,“ popsal pro Blesk.cz svůj záměr Michálek, kterého si vybrali jako zástupce v Senátu lidé z Prahy 2. Podle zákona mu náleží na dojíždění 28 400 korun hrubého.

Senátor problém ilustroval na dlouhodobě nemocném kolegovi Františku Čubovi, který se naposledy objevil v Senátu na konci srpna.

„Pokud se senátor nezúčastní z jakéhokoliv důvodu, nikdo mu nechce sahat na základní plat, třeba si studuje návrhy zákonů nebo vykonává jinou činnost, druhá věc jsou ale ty náhrady na cestovné. Ve chvíli, kdy ten člověk tam nepřijede, tak to není nic proti dané osobě, ale přijde mi jako plýtvání veřejnými prostředky, když se takovému člověku cpou desetitisíce měsíčně. Nasčítáno u pana Čuby je to za těch pět nebo šest měsíců zhruba 200 tisíc korun. Orientačně je to kolem 39 tisíc měsíčně,“ popsal.

Přesněji je to u Františka Čuby od září do února, tedy za 6 měsíců absence, 255 600 korun hrubého. Většinu z posledního půl roku je přitom nemocný, byl na operaci, a cestoval proto minimálně.

Peníze podle vzdálenosti bydliště od práce

Náhrady senátorů (i poslanců) jsou pevně určeny zákonem a záleží na vzdálenosti jejich trvalého bydliště od sídla parlamentní komory. Čuba spadá do nejvyšší kategorie, protože bydlí u Slušovic na Zlínsku. Do Senátu to má přes 300 kilometrů, náhrady za dojíždění mu tak připadají ve výši 60 procent ze základního platu (71 tisíc). A to je jen jedna ze složek jeho platu.

Svůj návrh už dokonce Michálek konzultoval s některými poslanci, s přílišnou podporou se ale podle svých slov nesetkal.

„Reakce byla, že i když na plénum nepřijede, tak mohl třeba celý měsíc jezdit po obvodu a komunikovat s občany, shromažďovat jejich podněty a podobně. Tedy, že to cestování není jen o cestě do Prahy, ale i po tom obvodu. To když jsem si vydělil 20 pracovními dny, těch 40 tisíc korun, tak to je dva tisíce korun na den. Když počítám zhruba dvě koruny na kilometr. On by musel projezdit tisíc kilometrů denně po tom svém obvodu,“ spočítal senátor.

Celý Zlínský kraj má přitom celkem asi 2 100 kilometrů silnic a Čubův obvod je jen jeden ze šesti. „De facto by to znamenalo, že by ten člověk musel každý den projet ten vlastní obvod křížem krážem celý. Zjednodušuji,“ dodal Michálek.

Kompromis by podpořil i Čubův stranický šéf

Michálek ale s radikální variantou, kdy by byly celé náhrady na dojíždění podmíněny docházkou ve výborech, v komisích a na plénu, narazil. Podporu získal jen u jednotlivců, například u Zdeňka Papouška, který byl zvolen podobně jako on za KDU-ČSL, jinak je ale nestraník.

„Myslím, že jde o dobrý nápad, který má svoji logiku,“ napsal Papoušek Blesk.cz v SMS zprávě s tím, že je ochoten záměr podpořit.

Michálek se ale o výsledek této varianty obává, i proto nachystal ještě kompromisní cestu. Půlku současných náhrad by senátoři dostávali nadále paušálně, druhou půlku podle docházky procentuálním poměrem. S tím už by mohl uspět i u Čubova stranického šéfa Jana Veleby.

„Náhrady by se měly pobírat jen za skutečně vykonanou práci. Platí to v případě, že dotyčný senátor či senátorka jsou fit, tedy zdravotně v pořádku,“ řekl nejprve Veleba. Na kompromis by ale byl ochoten přistoupit. „Zřejmě ano,“ odpověděl na dotaz, zda by pro něj byla schůdná varianta „půl na půl“ i pro dlouhodobě nemocné kolegy.

Z návrhu není nadšený předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. „Já se hodně pohybuji po senátním obvodu a podnikám spoustu dalších jízd na různé komise a výbory, které tam započítány nejsou. Nemusel by to být vždy spravedlivý ukazatel,“ vysvětlil svůj názor Vystrčil. Podle Michálka by se ale počítala docházka jak na plénu, tak na výborech a komisích.

„To, co projezdíte na plénum, v mém případě, je malé procento toho, co projezdím kvůli tomu, že jsem senátorem. Zrovna teď jsem na cestě z Brna,“ dodal senátor.
Výbor může náhrady škrtat, stačí ale omluvenka

Senátoři, ale také poslanci, mohou kvůli neúčasti přijít nejen o část náhrad, ale dokonce i o část platu. Má to ale jedno velké „ale“... Tresty přichází na řadu pouze tehdy, když se dotyčný neomluví. Což se prakticky neděje.

„Poslanec, který se v období jednoho kalendářního měsíce bez řádné omluvy neúčastnil dvou jednacích dnů komory Parlamentu nebo jejího orgánu, do něhož byl zvolen, ztrácí nárok na polovinu platu a polovinu paušálních náhrad, které by mu jinak náležely za měsíc následující. Při neomluvené neúčasti na nejméně čtyřech jednacích dnech ztrácí poslanec nárok na náležitosti uvedené ve větě prvé v plné výši,“ píše se v zákoně. V Senátu o takových případech rozhoduje mandátový a imunitní výbor. Senátoři se ale téměř vždy omluví, proto jim nikdo na plat sáhnout nemůže.

„Senátoři nejsou vázáni žádným nařízením ani zákonem k účasti na plenárních schůzích. Pokud se nemohou zúčastnit jednání pléna, omlouvají se předsedovi Senátu. Důvody své nepřítomnosti dokládat nemusejí, ale zpravidla tak činí,“ doplnila pro Blesk.cz Eva Davidová, tisková tajemnice Kanceláře Senátu. Limit, kolikrát se mohou činitelé z jednání omluvit, stanoven není.

Přílohy