Přímá volba v Senátu zřejmě neprojde bez komplikací

04.01.2012

denik.cz | Rubrika: Z domova | Autor: ČTK


Praha – Schvalování přímé volby prezidenta v Senátu by mohla zkomplikovat snaha části senátorů, kteří chtějí ústavní novelu využít i k úpravám postavení horní komory.

"

Ne všichni ale budou prosazením úprav podmiňovat svůj souhlas se změnou výběru hlavy státu. Patří mezi ně i místopředseda senátorů ODS Miloš Vystrčil.

„Na rozdíl od některých mých kolegů jsem vždycky říkal, že podporuji přímou volbu prezidenta a byl bych rád, že nezmění jeho pravomoci nebo jenom naprosto minimálně, což – myslím, že – splněno je,“ uvedl Vystrčil.

Uvítal by také, „pokud by to bylo možné“, aby se v souvislosti s přímou volbou upravily pravomoci Senátu a jeho spolupráce se sněmovnou. Zmínil zvýšení počtu poslanců pro prosazení zákona, který by odmítl Senát i prezident, nebo zrušení povinnosti schvalovat senátní úpravy zákonů vrácených do sněmovny jen jako celek. „Ale není to moje podmínka,“ zdůraznil Vystrčil. Premiér a předseda ODS Petr Nečas dnes na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že bude na senátory své vlastní strany apelovat, aby dohodu o přímé volbě dodrželi.

V souvislosti s přímou volbou se také mluvilo nejen o vlivu Senátu na jmenování členů ČNB, ale i o rozšíření okruhu zákonů, u kterých by sněmovna nemohla Senát přehlasovat, nebo o podílu horní komory na vybírání členů mediálních rad.

Změna návrhu nepřichází v úvahu, tvrdí premiér

K možnosti, že by Senát dokázal prosadit své úpravy, je však skeptický předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. „Přímá volba buď projde v této podobě, nebo asi nebude, protože pan premiér se nechal slyšet, že do sněmovny jinou verzi nepustí,“ řekl Vícha.

Premiér Nečas dnes odmítl výhrady směřující například k tomu, že by do přímé volby kandidovali někteří netradiční kandidáti. „Bylo přece jasné od začátku, že ve chvíli, kdy se zavede přímá volba, tak se vyrojí celá řada svérázných postaviček z různých oblastí počínaje možná známými umělci a jinými mediálně známými rozumbrady a podobně. To byla očekávatelná situace,“ řekl Nečas. Právě Vícha totiž s odkazem na úvahy o kandidatuře viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury Právu řekl, že takový „strašák“ může zhatit přímou volbu.

Výhrady senátorů ČSSD podle předsedy vlády jen potvrzují, že sociální demokraté přímou volbu ve skutečnosti nechtějí. „ČSSD přímou volbu nechce. Dostala se do pasti pokrytectví a teď neví, jak z toho,“ myslí si Nečas. ČSSD se podle něj bude „pod nalezením nějaké záminky“ snažit přímou volbu „torpédovat v Senátu“.

Většina senátorů ČSSD návrh podpoří

Senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier na dnešní tiskové konferenci rozhodně popřel, že by chtěla jeho strana zákon v Senátu takzvaně torpédovat. Uvedl, že sociální demokraté už 20 let usilují o přímou volbu hlavy státu a že naprostá většina senátorů ČSSD zákon o přímé volbě podpoří. Premiéra Nečase vyzval, aby místo útoků proti sociální demokracii raději přímé volbě zajistil podporu senátorů ODS. Prohlásil, že z 25 jich je připraveno pro zákon hlasovat pouze pět.

Motivem pro utlumení výhrad k přímé volbě by nakonec mohla být obava stran, aby některá z nich nebyla obviňována ze zablokování nového způsobu volby. „Bude je před sebou tlačit ten pocit, kdo to vlastně pokazil,“ řekl deníku Právo senátor ODS Jaroslav Kubera, který je nicméně dlouhodobě proti přímé volbě.

Vliv na rozhodování senátorů by podle kuloárových informací mohly mít i důsledky jejich rozhodnutí pro jejich další politickou budoucnost. Na podzim budou senátní volby, po nichž se bude znovu rozhodovat o obsazení funkcí v horní komoře. Politolog Petr Just ale vliv stranické příslušnosti nepřeceňuje. „Není to téma, kvůli kterému by se třeba vylučovalo ze stran nebo by ti, kdo budou hlasovat jinak, byli na stranickém pranýři,“ řekl ČTK.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) poznamenal, že ústavní většinu v Senátu má ČSSD spolu s KDU-ČSL a komunisty. Sociální demokraté i lidovci se stranicky zavázali přímou volbu prosazovat. ODS měla přímou volbu ve volebním programu, je to i součást koaličního prohlášení této vlády. „Proto tento návrh podporujeme,“ uvedl Sobotka. Podle dosavadních deklarací by z obou nejsilnějších senátních frakcí, ČSSD a ODS, měly pro hlasovat nejméně tři pětiny jejich členů.

Pro zavedení přímé volby chce podle aktuálního průzkumu serveru iDnes.cz zvednout ruku 36 senátorů, z toho jen pět z ODS, dalších 26 s podporou váhá. Server mezi váhající zařadil Vystrčila i místopředsedu senátorů TOP 09 a STAN Jaromíra Štětinu, který dlouhodobě patří mezi zastánce přímé volby.

Senát by o změně ústavy měl podle posledních informací rozhodovat na své únorové schůzi."

Přílohy