Připomněli si válečné hrdiny

02.05.2011

Jihlavský deník, strana 3, Zpravodajství (Stanislav Jelínek)


Davy zvědavců lákaly seskoky parašutistů, ukázky bojových umění i vojenská technika

Ořechov – Vzpomínková akce k 69. výročí seskoku paraskupiny Out Distance přilákala v sobotu po poledni k památníku v Ořechově zástupy zvědavců místních i přespolních. Na své si přišly desítky milovníků vojenské historie z celé republiky.

V zástupu kolem pomníku vzdali čest památce parašutistů, kteří se podíleli na přípravě atentátu na říšského protektora Heydricha, vojáci profesionálové včetně zahradničních hostí.

Připomínka tragédie

Armádní generál ve výslužbě, Tomáš Sedláček, přirovnal historii výsadku k antické tragédii. „Smůla provázela skupinu už od seskoku, kdy parašutisté ztratili zásoby a spojení. Nepodařilo se jim splnit žádný z úkolů, přesto Opálka a Kolařík prokázali obrovskou statečnost a morální kvality. Čurda všechny zradil gestapu a nikdo nepřežil,“ přiblížil 93letý emeritní generál, za války dělostřelec v Anglii.

Senátor Miloš Vystrčil připomněl, že před devíti lety místní obyvatelé navrhli oslavu tehdy 60. jubilea výsadku. „Rodiče roky vodí na oslavu do Ořechova svoje děti a ty už ví, že ve válce se za svobodu umíralo a že nesmíme dopustit, aby se něco podobného opakovalo,“ shrnul senátor Vystrčil.

Návštěvníky přitahovaly seskoky parašutistů, ukázky výcviku, vystavená technika, zvuk nástroje anglického dudáka i dobové uniformy.

Přílohy