První schůze senátorů v letošním roce

15.02.2018

ČT 1 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Poprvé v letošním roce se scházejí senátoři. Rozhodovat budou například o ročním odkladu sankcí za nepoužívání eReceptů. Jen před pár minutami potom senátoři schválili změny ve sněmovních kontrolních komisích. No a přímo na místě všechno sleduje Kateřina Jirovská. Dobré poledne přeju, Katko. Čeho se, prosím, tyto změny, tedy míněno ve sněmovních komisích, týkají?

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka
--------------------
Dobré poledne. Tak je to konkrétně o tom, že v současnosti mají ty sněmovní, ty sněmovní kontrolní komise přesně sedm členů, jenže ve sněmovně je v současnosti devět poslaneckých klubů, a tak se vlastně nedostane na všechny zástupce těchto stran a hnutí, aby mohli mít svého zástupce v těchto sněmovních komisích. Konkrétně těch komisí je šest, je to mimo jiné Komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby nebo pro Vojenské zpravodajství a senátoři tedy schválili tu úpravu, aby vlastně ty komise měly nově nejméně sedm členů s tím, že ten přesný počet potom budou schvalovat přímo poslanci. Během odpoledne by se pak horní komora měla dostat právě k té už zmiňované novele zákona o léčivech, která zavádí vlastně ten roční odklad sankcí kvůli nevydávání elektronických receptů. A teď právě senátoři řeší bod s názvem problematika GDPR, ochrana osobních údajů, kdy vlastně část senátorů si stěžuje na to, že Česko není dostatečně připravené na to, aby vlastně mohlo tuto evropskou legislativu přijmout.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/
--------------------
Bysme tedy byli rádi, aby ministerstvo na sebe vzalo tu zodpovědnost aspoň v nějakém materiálu, který bude také materiál, který bude garantovat, bylo řečeno, které ty povinné údaje je potřeba tedy mít jako ochranné nebo chránit je.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu strany /ODS/
--------------------
Naše vláda, jak ta minulá, tak současná, k této přípravě přistoupila velmi liknavě a my dnes, v únoru, pořád nemáme adaptační zákon, který by desetitisícům našich subjektů, na které toto nařízení dopadne, říkal, jakým způsobem bude přesně u nás v České republice aplikováno.

Přílohy