První schůze sněmovny po prázdninách

10.09.2019

ČT 24 | 08:00 | Pořad: Zprávy


Roman FOJTA, moderátor
--------------------
Poslance čeká první schůze po prázdninách. Projednávat by měli především předlohy vrácené Senátem. Je jich celkem 13. Takže už teď je jasné, že se jimi budou zabývat i příští týden.

reportér
--------------------
Rozšíření elektronické evidence tržeb i na zbývající obory podnikání. Jde například o řemeslníky, taxikáře, ale i lékaře. Výjimku mají mít předvánoční prodejci ryb a některé sociální služby. Senátoři ji chtějí změnit. Navrhli, například z evidence vyjmout hudební festivaly a problém měli i s tím, aby tržby elektronicky evidovaly pěstitelské pálenice.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/
--------------------
Ti, kteří podporovali novelu EET v tom posledním čtení ve sněmovně, /nesrozumitelné/ dodrží ten názor a sociální demokracie ten názor má stejný, tak by potom měla projít ta sněmovní verze.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/
--------------------
My budeme znovu přesvědčovat většinu sněmovny o tom, že tato fáze EET stejně jako celé EET je nesmysl, že to jenom zatěžuje podnikatele, nepřináší to nic občanům.

reportér
--------------------
Další novelou k projednání, která se vrátila z Horní komory je zvyšování důchodů. Novela počítá s jednorázovým 900 korunovým dopoplatkem k penzím nad jejich zákonnou valorizaci. Senátoři ale navrhují přidat rovnou tisícikorunu měsíčně těm, kteří jsou v důchodu alespoň 25 let.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátního klubu /ODS/
--------------------
Předpokládám, když tady i sociální demokraté podpořili ten pozměňovací návrh. Nakonec byl podpořen i ve výboru senátním pro sociální věci a zdravotnictví, že obdobně se zachová sociální demokracie i v Poslanecké sněmovně.


Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/
--------------------
Principiálně s tím návrhem souhlasím. Nicméně důvod, proč musím říct nesouhlasné stanovisko, tak jsou rozpočtové důvody.

reportér
--------------------
Poslanci otevřou znovu také diskusi nad novelou, podle které by se měly obecním funkcionářům krátit odměny na 2/5 v případě, že jsou zároveň členy Parlamentu.

Přílohy