První změna v krajské vládě. Ryšavý dá přednost Okříškám

31.01.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Radek Laudin


JIHLAVA, OKŘÍŠKY - Jednobarevná vláda ČSSD na Vysočině zažije ve čtvrtém roce fungování první personální změnu. Radní Zdeněk Ryšavý, který má na starosti oblast životního prostředí, chce dát od dubna přednost funkci starosty Okříšek. Z hejtmanství ale nemíní úplně odejít. Ryšavý dělá dvě funkce najednou od posledních komunálních voleb. „Je to časově náročné,“ řekl včera.

Práce na hejtmanství je dosud jeho hlavní a starostuje po večerech. A to by se mělo od dubna obrátit. Oficiálním jazykem to znamená, že krajským radním bude sice dál až do podzimních voleb, ale pouze již jako neuvolněný. Naopak starosta bude od jara uvolněný, což dosud není.

„Rozhodl jsem se na základě poměrně složitého uvažování,“ sdělil Zdeněk Ryšavý. Jeho rozhodnutí ještě budou potvrzovat kolegové radní a nakonec celé zastupitelstvo.

A Ryšavý se chce stáhnout do pozadí i v letošních krajských volbách. Nehodlá figurovat na předních místech kandidátky.

Svůj konec na krajském úřadě si plánuje i další člen regionální vlády za ČSSD Josef Matějek, který má na starosti vysočinské zemědělství. „Je definitivně rozhodnutý, že nebude znovu kandidovat ve volbách,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek.

Krajská vláda sociálních demokratů funguje za podpory komunistů. Má devět členů a právě Matějek s Ryšavým v ní zastupují Třebíčsko.

A proč starosta Okříšek neopustí hejtmanství úplně? „Těžko by se někdo sháněl na půl roku, kdo by do toho šel,“ míní Ryšavý.

Senátor a bývalý hejtman Miloš Vystrčil (ODS) ale vidí úskalí toho, když se radní nevěnuje naplno práci pro Vysočinu.

Vystrčil: Uvolnění radní se nemají na co vymlouvat

„Je dobře, když radní pracuje jako uvolněný. Pak i z pozice hejtmana po něm můžete chtít plný výkon. On nemá na co se vymlouvat, což někdy bývá docela důležité,“ popsal Miloš Vystrčil. A zatím neví, jak si sociální demokraté hodlají práci nově uspořádat. „Ani nevím, jestli změna souvisí jen s tím, že pan Ryšavý chce být především starostou v Okříškách,“ dodal senátor a opoziční krajský zastupitel.

Už v minulosti působili na krajském úřadě neuvolnění radní, kupříkladu lidovec Václav Kodet či občanský demokrat Ivo Rohovský. Ryšavý si po přechodu z kraje na radnici finančně pohorší, podle jeho odhadu o 10 až 15 tisíc korun měsíčně. „Peníze ale nejsou to jediné, o čem člověk v takové chvíli přemýšlí,“ řekl radní.

V současnosti se hodně zabývá přípravou nové krajské spalovny. Tento projekt považuje za jednu z priorit, jíž se bude věnovat i po personální změně. Záměr budou schvalovat obecní zastupitelstva a Ryšavý chce na jejich schůzích vysvětlovat detaily plánu. „Chceme to dotáhnout co nejdál,“ dodal Ryšavý.

Hejtman Běhounek je s jeho částečným odchodem do Okříšek smířený. „S jeho prací jsem velmi spokojen, ale respektuji jeho přání,“ řekl Běhounek.

Podle krajského šéfa TOP 09 Jiřího Blažka bude Ryšavého rozhodnutí znamenat mimo jiné větší zátěž pro úřad. A zásadní rozhodnutí o spalovně by podle něj mělo udělat až nové vedení kraje, které bude letos zvoleno.

***
„Rozhodl jsem se pro změnu na základě poměrně složitého uvažování.“ Zdeněk Ryšavý krajský radní a starosta

„Budu mít méně. Peníze ale nejsou to jediné, o čem člověk v takové chvíli přemýšlí.“ Zdeněk Ryšavý krajský radní

Přílohy