Řada politiků míní, že Grossova hvězda vyletěla příliš rychle

16.04.2015

Zpravodajství ČTK | 15:22 | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: mhm


 Praha 16. dubna (ČTK) - Část politiků dnes v reakci na úmrtí bývalého ministerského předsedy Stanislava Grosse vyjádřila přesvědčení, že jeho politická hvězda vyletěla možná až příliš rychle. Jeho někdejší vládní kolegové na něj vzpomínají v dobrém. Soustrast jeho rodině vyjádřila prakticky celá politická špička včetně prezidenta Miloše Zemana nebo premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).


 "Pan prezident v této těžké chvíli vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a blízkým Stanislava Grosse," uvedl na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Sobotka Grosse označil za výraznou postavu celostátní politiky. Exprezident Václav Klaus napsal, že si Gross nezaslouží zjednodušená a zploštělá hodnocení. "Když jsem ho jako prezident republiky do této funkce (premiéra) jmenoval, věděl jsem, že je to předčasné, a chci dnes veřejně sdělit, že on to věděl také," poznamenal mimo jiné.

 "Chtěl bych vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým. To je vše, co chci říci," napsal ČTK šéf lidovců Pavel Bělobrádek k úmrtí expremiéra, jehož politickou kariéru ukončila aféra kolem financování jeho bytu. "Stanislav Gross začal jako mladý talent, jehož chyby nechci rozebírat ve stínu majestátu smrti," poznamenal k nejmladšímu porevolučnímu premiérovi místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

 "Nejprve mi dovolte, abych vyjádřil upřímnou soustrast rodině Stanislava Grosse, neboť úmrtí v tomto mladém věku je velmi smutnou záležitostí pro všechny. Příliš rychle však dospěl k vrcholu, aniž by měl zkušenosti, které nám umožní obstát ve složitých situacích bez větších problémů," uvedl v podobném duchu šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

 Upřímnou soustrast Grossově rodině dnes vyjádřili také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nebo šéf odborářů Josef Středula. "Je škoda každého mladého života. Přijal jsem zprávu s velkou lítostí. Na místě je se pomodlit, ať je mu země lehká a ať ho Pán přijme," řekl ČTK místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

 "Zpráva o smrti Standy Grosse mě nemile zaskočila. Zažil jsem s ním mnoho let v dobrém i ve zlém. Vždy držel slovo a hodně se věnoval své rodině. Život není spravedlivý. Měl jsem ho, kluka, svým způsobem rád. Věřím, že najde klid v tom politickém nebi," napsal na Facebooku místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD), který byl v Grossově vládě jejím prvním místopředsedou a ministrem práce a sociálních věcí.

 Podle senátora Františka Bublana (ČSSD), který byl za Grosse ministrem vnitra, je škoda, že expremiérova politická kariéra skončila tak brzy. "Měl na to, aby politiku dělal i nadále a dělal ji dobře - možná ještě lépe," řekl ČTK Bublan, který byl prý s těžce nemocným bývalým kolegou v občasném telefonickém kontaktu. Expremiér Jiří Rusnok Grosse označil za člověka s velkým politickým talentem a silným sociálním cítěním.

 "Měli jsme velmi dobré vztahy, osobní i pracovní. Standu jsem prakticky znal od jeho prvních kroků v sociální demokracii a nemohl jsem přehlédnout jeho talent získávat lidi, schopnost vystupovat," sdělil ČTK bývalý předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek. "Myslím, že byl takovou tou zajímavou, mladou tváří sociální demokracie," podotkl Paroubek.

 "Já na Stanislava Grosse budu vzpomínat v dobrém, protože v době, kdy jsem ještě dělal předsedu odborů, on měl tehdy jako předseda vlády rozhodující podíl na udržení zákoníku práce, a musím říct, že se snažil stanoviska a názory odborů vnímat," řekl České televizi předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Uznával ho prý jako velmi talentovaného politika, který dobře zvládal funkci předsedy poslaneckého klubu a potom i další funkce. "Samozřejmě se asi také ta rychlá kariéra na něm projevila nebo odrazila i v tom negativním slova smyslu, včetně možná poškození zdraví."

 Místopředseda ODS Miloš Vystrčil uvedl, že osud, který potkal Grosse, rozumný člověk nepřeje nikomu. "Pořád lidstvo bude mít limity, přes které se nedostane. Možná je to poučení pro všechny, že ty základní hodnoty je potřeba ctít," uvedl. Grosse jako politika označil za jednoho z těch, kteří se dostali na nejvyšší pozice bez dostatku životních zkušeností z nižších sfér politiky, což se projevilo ve způsobu výkonu jeho funkcí.

Přílohy