Radní Kraje Vysočina odmítli miliony korun v kauze sypače

15.01.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Roman Martínek, Miroslav Mareš


Jihlava – Podle protikorupční policie byla veřejná zakázka na nákup osmadvaceti sypačů Iveco pro Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny (KSUSV) z roku 2009 zmanipulovaná a Kraj Vysočina kvůli tomu přišel o více než třiatřicet milionů korun.

Jenže nyní vychází najevo, že kraj o tyto peníze nemá zájem. Odmítl se totiž připojit jako poškozený v trestním řízení, čímž se dobrovolně vzdává možnosti tyto peníze v budoucnu vymáhat. Deník zjistil, že o tomto zásadním kroku rozhodla v tichosti rada kraje na svém zasedání, a to 2. prosince minulého roku.
Pod rozhodnutím je podepsáno šest radních. Na zasedání kromě Martina Hyského a Jany Fialové chyběl i Libor Joukl.

dokončení na straně 4

Radní odmítli miliony v kauze sypače

Hejtman Jiří Běhounek je přesvědčen, že při nákupu silničářské techniky nebyl porušen zákon a kraj o nic nepřišel

dokončení ze strany 1

Právě náměstek hejtmana pro dopravu Libor Joukl je spolu s ředitelem krajských silničářů Janem Míkou (oba jsou členové ČSSD) ze zmanipulování zakázky na sypače obviněn. „Kraji Vysočina není známá žádná skutečnost, nasvědčující tomu, že by v rámci proběhnuvší zakázky vznikla jakákoli škoda, nebo že by byly porušeny právní předpisy, a proto rozhoduje nepřipojit se jako poškozený k údajné finanční škodě vyjádřené v přípisu policie ze dne 25. listopadu 2014,“ napsali v usnesení radní kraje.
Podle hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD) je ale celé vyšetřování postaveno na vodě. „Škoda byla vyčíslena na základě nějakého posudku, který jsme ani neviděli. Navíc jsme přesvědčeni, že zakázka proběhla v pořádku a nebyly porušeny žádné právní předpisy a žádná škoda nám nevznikla. To je důvod, proč se nechceme v trestním řízení jako poškození připojit,“ vysvětlil pro Deník Jiří Běhounek. Jenže podle ověřených informací Deníku nikdo z radních dodnes nevyužil možnosti nahlédnout do policejního spisu. Jako zástupci potenciálně poškozené strany by se tak mohli seznámit s případnými důkazy. Pokud této zákonné možnosti nevyužili, mohou pak těžko posuzovat, zda by, či nebyl porušen zákon. „Řešili jsme to s našimi právníky a ani oni nic nezjistili,“ podotkl Běhounek.
Rozhodnutí rady kraje kritizuje senátor a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil (ODS). „O rozhodnutí rady jsme nebyli nijak informováni, což považuji za bezprecedentní. Určitě nás budou zajímat důvody, proč tak rada kraje rozhodla. Není vyloučeno, že o tom budeme na jednání zastupitelstva jednat a řešit, jak se k tomu postavíme,“ uvedl Vystrčil. Podle něj by navíc bylo správné nahlédnout do policejního spisu a seznámit se s informacemi, které už policie nashromáždila. Zvláštní je, že ani na oficiálních webových stránkách kraje nelze zápis z toho konkrétního jednání dohledat. Skrývá se totiž pod neurčitým názvem – Výzva vyjádření se k přípisu orgánu. Po rozkliknutí s objeví informace,že tento materiál není s odkazem na zákon o krajích dostupný, protože jeho zveřejněním by mohlo dojít k ohrožení chráněných zájmů třetích osob, zájmů kraje nebo obecného zájmu.
Pokud by Kraj Vysočina využil svých práv v trestním řízení, pak se jeho zástupce mohl účastnit jednotlivých úkonů policie v trestním řízení. Například výslechu svědků, případně navrhovat provedení důkazů.
„Chyba, buď úmyslná, anebo z hlouposti, se prostě stala, její důsledky jsou velice negativní a nákladné pro občany Vysočiny. Mělo by se jednoznačně říct, kde se stala chyba a kdo za to bude nést odpovědnost,“ uvedla jihlavská zastupitelka a poradkyně ministra financí Jana Mayerová (ANO).

Policie: Škoda je třiatřicet milionů

Vyčíslená škoda není nic zanedbatelného. Policie ji vypočítala na 33, 2 milionu korun. „Jestliže protikorupční policie zjistila, že se škoda prokazatelně stala, tak se kraj musí jednoznačně jako poškozený připojit. v opačném případě to evokuje jedinou myšlenku – Kraj někoho kryje,“ domnívá se Mayerová.
Bez zajímavosti není ani fakt, že v jiné kauze předražených zakázek na měření hluku o dva a půl milionu korun také pro KSUSV se kraj jako poškozený v trestním řízení naopak připojil. Kauzu řeší Okresní soud v Jihlavě. Obviněnými jsou bývalý náměstek krajské správy Aleš Fučík a podnikatel Miroslav Chytil. Oběma hrozí až osm let vězení.
Vyšetřování zmanipulované zakázky na sypače Iveco by mělo podle okresního státního zástupce skončit do několika málo měsíců. Teprve poté žalobce rozhodne, zda budou Libor Joukl a Jan Míka postaveni před soud.

Přílohy