Reakce na prohlášení k dalajlámovi

19.10.2016

ČT 1 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Takové tedy budou polední Zprávy České televize. Dobrý den. Prohlášení ústavních činitelů k setkání s dalajlámou je podle TOP 09 ostuda a ponížení českých občanů. Ukazuje se prý neochota navázat na Havlův odkaz. Politici tak reagují na včerejší prohlášení čtveřice vrcholných představitelů státu. Prezident Zeman, premiér Sobotka a předsedové obou komor, pánové Štěch a Hamáček se v něm distancovali od schůzky lidoveckých politiků s dalajlámou.

Martin SVÁČEK, redaktor
--------------------
Padesátka politiků ráno odpověděla na včerejší prohlášení vrcholných ústavních činitelů. Na půdě Senátu se sešli s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Já jsem velmi rád, že právě na to včerejší vyjádření předsedů obou komor, takže to byla dobrá odpověď na ten jejich akt, setkalo se nás tam 50, jak dohromady členů Senátu, tak i Poslanecké sněmovny a jsem rád, že kolegové ze Senátu toto setkání uspořádali.

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/
--------------------
Vyslechl jsem si jeho názory, byly zajímavé. Myslím si, že když taková osobnost přijede do České republiky, že je dobře, pokud mají zákonodárci možnost se s ním setkat. To neznamená, že třeba mají stejné názory jako on, ale patří to k politické kultuře a k tomu, že žijeme ve svobodné zemi.


Martin SVÁČEK, redaktor
--------------------
Čtveřice vrcholných politiků se distancovala od včerejšího setkání lidovců s dalajlámou. Hrad na svých stránkách vydal společné vyjádření. Zdůrazňují, že šlo o soukromou iniciativu.

redaktor /citace: společné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů ČR, zdroj: Pražský hrad/
--------------------
"Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány."

redaktor /citace: Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD//
--------------------
"V mém oblíbeném seriálu Yes minister říkají: "Politika je o přežití do příštích voleb, zahraniční politika o přežití do příštího století."

Martin SVÁČEK, redaktor
--------------------
Naopak ministra kultury se zastal vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Sám Herman považuje reakci z Hradu za přehnanou. S dalajlámou se včera sešel mimo jiné i předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/
--------------------
Musím říci, že mě ta reakce překvapila, protože mně udivuje, že setkání ministra kultury České republiky s duchovním představitelem může pro někoho být takové ohrožení, že potřebuje se k tomu vyjadřovat. Pak bych řekl, že to partnerství, o kterém se hovoří, stojí trošku na hliněných nohou.

Martin SVÁČEK, redaktor
--------------------
Dalajláma přijel v pondělí do Prahy na konferenci Forum 2000. Promluvil o problémech současného světa. V neděli přijal duchovního vůdce slovenský prezident Andrej Kiska, Čína vzápětí pohrozila blíže nespecifikovanou odvetou. Redakce a Martin Sváček, Česká televize.

Přílohy