Reakce opozičních stran na vládní krizi

04.07.2019

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události | Strana: 0


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
-------------------------
A teď ještě přidáme názor opozice. Většina opozičních stran se shoduje v tom, že prezident pohrdá ústavou, někteří mluví o premiérovi taky jak o slabém politikovi. Jiný názor má třeba KSČM nebo SPD. 

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany, předseda senátorského klubu /ODS/
-------------------------
Pan prezident pokračuje dle mého názoru již v hrubém porušování ústavy, to znamená, přestože to pan premiér navrhl, tak prezident neodvolal ministra Staňka. 

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/
-------------------------
Já se domnívám, že prezident republiky by měl respektovat ten návrh, který mu byl předložen. A je úkolem premiéra, aby toto ústavní právo prosadil. 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/
-------------------------
Někdo poukáže na možné korupční chování, takže má být odvoláván. To je ten moment, který pan prezident rozporuje. A my si nemyslíme, že z hlediska těchto argumentů, že by tady byla nějaká ústavní krize. 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/
-------------------------
My tolerujeme vládu a máme samozřejmě svoje pro a proti, abychom tak učinili. Pokud se ptáte, jestli je premiér slabý, tak já to tak nevnímám. 

Marek VÝBORNÝ, poslanec /KDU-ČSL/
-------------------------
To je další ukázka slabosti celé vlády a slabosti pana premiéra, protože pokud hovořil o tom, že má ambici tu věc dnes vyřešit a dohodnout a vyjednat a zobchodovat, to jsou jeho slova, která použil, s panem prezidentem, tak se mu to zjevně nepodařilo. 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/
-------------------------
Schůzka ukázala, že máme velice slabého premiéra, svévolného pana prezidenta a pokračuje ústavní krize. 

Petr GAZDÍK, místopředseda hnutí /STAN/
-------------------------
Jestli se vládní strany nechají podplatit do toho, že prostě tady padne vláda jenom kvůli trucovitosti a porušování ústavy ze strany pana prezidenta, tak je to skutečně špatně.

Přílohy