Reflexní pásky pro chodce podpořil i Senát

14.01.2016

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 5 | autor: Jiří Novotný


Za mlhy či tmy budou lidé při chůzi mimo obec zřejmě muset už od letošního jara nosit reflexní vestu či mít na oděvu reflexní pásku. Obce budou moci omezit jízdu na vozítkách Segway a ve městech se naopak vytvoří zóny vyhrazené pro cyklisty.


Vyplývá to z vládního návrhu novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, který podpořil ve středu Senát v té podobě, v jaké ho už dříve schválila Sněmovna. Aby novela nabyla platnosti, tak už zbývá jen podpis prezidenta Miloše Zemana.
V rozpravě padaly včera v Senátu nejrůznější pozměňovací návrhy. Nakonec se však o nich nehlasovalo, protože nebyla otevřena podrobná rozprava.
Neuspěl například místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) s požadavkem, aby se cyklistům na silnicích třetích tříd, místních komunikacích i vinařských stezkách tolerovalo až 0,8 promile alkoholu nebo aby se pokuty pro ovíněné kolaře snížily maximálně na 500 korun.
„Běžná praxe na venkově je, že chlapi jezdí do hospody na kole. Pokud může cyklista za alkohol podle nynější legislativní úpravy dostat pokutu až 50 tisíc korun, pak to není výchovné, ale likvidační,“ argumentoval Škromach. Širší podporu však nezískal. „Mám celou rodinu na jižní Moravě a víno piju rád. Přesto nemohu akceptovat alkohol za řídítky kol,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).
Podobně neuspěl senátor Jaroslav Kubera (ODS) s požadavkem, aby obecním strážníkům bylo zakázáno měřit rychlost vozidel a tato pravomoc zůstala jen státní policii.
„Mnohé obce si tím chtějí pouze vylepšit příjmy a rychlost nechávají měřit mimo zastavěné území,“ uvedl. Převážil však názor, že státní policie nemá na měření v obcích dostatek lidí. Kdyby se toto právo strážníkům vzalo, nehod by zřejmě přibylo.
Zejména pravicovým senátorům je proti mysli, aby chodci museli povinně nosit reflexní pásky či vesty. „Už jenom čekám, kdy se hospodským uloží, aby svým hostům museli večer na cestu domů nabízet reflexní vesty,“ prohlásil senátor Miloš Vystrčil (ODS).
Ťok však připomněl, že 60 procent chodců, kteří se v ČR stali obětí smrtelných nehod, zemřelo na silnicích v noci.

Omezí se provoz vozítek Segway

Vozítka Segway používají často turisté a hlavně v pražském centru ohrožují lidi na chodnících. Novela proto dá obcím právo jejich provoz dopravními značkami usměrnit a v obytných zónách jízdu na nich zakázat.

***

Víno piju rád. Přesto nemohu akceptovat alkohol za řídítky kol Dan Ťok, ministr dopravy

Přílohy