Řetězení smluv získalo podporu

28.03.2013

Haló noviny | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (ku, jad)


Pracovní poměr na dobu určitou bude asi opět možné uzavírat opakovaně bez časových omezení. Tvůrci novely zákoníku práce z řad senátorů ODS a ČSSD si od toho slibují zpružnění trhu práce a zlepšení konkurenceschopnosti firem.

Novelu, která se vrací k novému posouzení Senátu, nepodpořili komunisté, Jiří Petrů (ČSSD) a Jiří Paroubek (LEV 21), skóre bylo 124:23. »Cesta, nastíněná v senátním návrhu, se vysoce mine účinkem a nepřispěje k stabilizaci pracovních míst, nezabrání úbytku pracovních míst, ani nepřispěje k ochraně zaměstnanců dlouhodobě. Spíš vytvoří obrovskou oblast, která posílí ekonomický tlak na zaměstnance, a ti ve snaze udržet si za každou cenu své pracovní místo, budou ochotni přijímat hůře placenou práci, za pro ně velice zatěžujících a vysilujících ekonomických podmínek,« vysvětlil stanovisko KSČM místopředseda ústavně právního výboru Stanislav Grospič. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) kontroval, že nyní si zaměstnavatelé najímají na dobu určitou agenturní pracovníky, kteří nemají téměř žádná práva.
Možnost tzv. řetězení pracovních smluv má platit jen pro určitý okruh pracovníků, podmínkou má být také dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací. Změna umožní např. zaměstnávání sezonních zaměstnanců, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou, uvedli autoři. Využít by to mohly zejména zemědělské podniky a stavební firmy.
Zaměstnanci na dobu určitou by také měli být příjemci všech výhod poskytovaných zaměstnavatelem. Novela by rovněž měla přispět k tomu, aby zaměstnanec na dobu určitou přesně věděl, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí.
(Pokračování na str. 2)

(Dokončení ze str. 1)
Může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy si to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter.
Sněmovna navíc přijala pozměňovací návrh Miroslava Bernáška (ODS), který zkracuje dobu nutného odpočinku mezi dvěma dvanáctihodinovými směnami z nynějších 12 na 11 hodin. Naopak neprošel návrh Otty Chaloupky (VV), aby zaměstnavatel mohl podat výpověď i bez udání důvodu a zaměstnanec by pak dostal o čtvrtinu vyšší odstupné.

Přílohy