Rodiště prezidenta Svobody čeká autobus z Prahy i pochod

23.11.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Radek Laudin


Přijede i speciálně vypravený autobus z Prahy. U rodného domu komunistického prezidenta Ludvíka Svobody začne zítra vzpomínkové setkání.
Původně plánované odhalení pomníku se ovšem kvůli penězům odkládá na příští rok.

HROZNATÍN Česká a slovenská hymna, položení květin k pamětní desce, prohlídka rodného domu a turistický pochod. Tak má vypadat zítřejší program u příležitosti 117. výročí narození komunistického prezidenta Ludvíka Svobody v jeho rodném Hroznatíně na Třebíčsku. Podle původních plánů měli exprezidentovi v sobotu odhalit i nový pamětní kámen na návsi. To se nakonec odkládá na příští rok. „Zatím na to nebyly peníze,“ vysvětlil Stanislav Hampl ze Společnosti Ludvíka Svobody. Přípravné práce přesto pokračují dál.

Hejtmani tam nejezdí

„Příští rok už tam bude nový pomník věnovaný Ludvíku Svobodovi. Ještě to není hotové, na jaře se k tomu vrátíme. Termín odhalení ještě upřesníme,“ dodal Stanislav Friml z vysočinské pobočky Klubu českého pohraničí. Tento klub sdružuje mnoho bývalých pohraničníků a spolupracuje s KSČM.
Na sobotní setkání bude dokonce vypraven autobus z Prahy do Hroznatína. Vyjede z metropole už ráno od hotelu Diplomat. „Přijedou členové Společnosti Ludvíka Svobody a Českého svazu bojovníků za svobodu,“ oznámil Stanislav Hampl. V Hroznatíně očekává účast asi 250 účastníků vzpomínkového setkání. Stejný počet se zúčastnil i loni. Přijede také dcera Ludvíka Svobody s rodinou.
„Otevře se i jeho rodný dům, kde je výstava,“ dodal Hampl. Začátek je hodinu před polednem.
Na vzpomínková setkání do Hroznatína nejezdil bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil (ODS) a nechystá se tam ani současný první muž kraje Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD).
Jak hodnotí činy Ludvíka Svobody? „Jednak byl hrdinou. Dal dohromady vojáky, kteří se podíleli na boji proti nacistům a osvobozování Československa. Na druhé straně byla jeho politická kariéra – zejména v závěru – loajální až servilní ke komunistickému režimu. To bylo pro mnohé zklamání,“ uvedl senátor Vystrčil.
Pamatuje si, že v jeho Telči bylo v roce 1968 jméno Svoboda vysekané do omítky na mostě. „On ale potom podlehl komunistické ideologii a byl v jejích službách,“ dodal senátor. Podle hejtmana Běhounka nebyl bývalý prezident osobnost jednoznačně kladná ani jasně záporná. Oceňuje jeho podíl v boji proti nacismu.
„Velel na frontě a rozhodoval o bytí a nebytí mnoha lidí. Závěr jeho prezidentského působení byl ovlivněn zdravotním stavem. Můžeme si dát otázku, jak bychom se zachovali my, pokud bychom se dostali do podobných situací jako on. To se nám ale těžko může stát,“ uvedl Běhounek.
Součástí zítřejší akce bude i turistický pochod nazvaný Po stopách armádního generála Ludvíka Svobody. Start je mezi půl osmou a půl desátou u obecního úřadu v Trnavě. Délka trasy je patnáct kilometrů. Účastníci si na trase prohlédnou i vojenský bunkr na vrchu Kuchyňka nedaleko Hroznatína.
„Údajně byl vybudován v éře komunismu a měly tam u něj být mobilní nájezdové a odpalovací rampy pro rakety. Ten bunkr je malý, dvoumístný. Tam měl pravděpodobně sedávat velitel,“ popsal Zdeněk Adam, organizátor pochodu. Loni se podle něho pochodu k rodnému domu Ludvíka Svobody zúčastnilo 170 lidí.

***

»Příští rok už tam bude nový pomník věnovaný Svobodovi. Stanislav Friml Klub českého pohraničí

Přílohy