Rozhodnutí o koalici padne koncem týdne

13.10.2016

Jihlavský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (red, čtk)


Jihlava – Koalici v zastupitelstvu má pět dnů po volbách už pět krajů, blízko dohodě je rovněž čtveřice stran ve Středočeském kraji. Na Vysočině však ani po včerejšku stále nic stoprocentně jasného není.
Vítězná ČSSD žádá pět křesel v budoucí radě kraje. Základem koalice má být ANO a ČSSD, ve hře je také možnost jejich menšinové vlády s podporou KSČM.
O složení krajské koalice by se mělo rozhodnout pravděpodobně koncem týdne. Ovšem očekává se, že hejtmanem bude znovu Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD).
O personálním složení rady kraje včera sociální demokraté nejednali.
Podle krajského předsedy ČSSD Petra Krčála byla stranická schůzka rozdělena na dvě části. „V té první jsme si zrekapitulovali to, k čemu jsme zatím došli. Ve druhé části jsme pak probírali jednotlivé možnosti sestavení koalice. A předsednictvo i poslanecký klub se přiklonily k nějaké variantě. O ní bych ale v této chvíli nechtěl mluvit, protože budeme mít v neděli další jednání,“ prozradil vpodvečer Krčál.
Člen vyjednávacího týmu ODS Miloš Vystrčil sdělil, že také jeho strana uvažuje o možnosti koalice, v níž by byla ODS zastoupena. „Pro nás by bylo asi nejpřijatelnější, kdybychom do koalice vstoupili v rámci dvojbloku se Starosty pro Vysočinu,“ řekl Vystrčil. „Ještě ráno to vypadalo na dvě varianty koalice, ale pořád je to otevřené a zatím není nic jasné,“ pověděl Jaromír Kalina, krajský šéf KDU-ČSL s tím, že lidovce čekalo večerní jednání s ČSSD.

Přílohy