Rušení finančáků nadzvedlo starosty

31.07.2015

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: David Kratochvíl


Trojici starostů na Vysočině zvedlo ze židle plánované rušení finančních úřadů v jejich městě. Podepsali otevřený dopis a sepsali veřejné prohlášení.


Avizované rušení celkem 23 územních pracovišť finančních úřadů po celém Česku ke konci letošního roku zvedlo ze židle trojici starostů měst na Vysočině. „Máme toho dost,“ vzkázali společně ve středu Finanční správě na mimořádně svolané tiskové konferenci starostové Telče Roman Fabeš, Pacova Lukáš Vlček a Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka.
Na setkání s novináři do Telče dorazila i Linda Paterová z odboru komunikace Generálního finančního ředitelství, která krok Finanční správy hájí. „Chceme pracovat ekonomicky, efektivně a zároveň se modernizovat a elektronizovat se,“ podotýká. Na příkladu Telče uvedla, že klientů se krok nijak nedotkne. „Podávání daňových přiznání k dani z nemovitých věcí a k dani z příjmů bude tato služba dostupná v těchto městech dál, a to prostřednictvím kontaktních míst,“ uvedla.
Finanční správa rušení více než dvacítky poboček vysvětluje ekonomickými důvody. Na pracovišti v Telči ročně podle Paterové přijmou 368 žádostí, a to je prý jen malý zlomek toho, co přijmou jinde. „Finanční úspora to bude výrazná,“ míní Paterová.
Jenže s takovou argumentací nesouhlasí nejen starostové dotčených vysočinských samospráv, ale také senátor za jihlavský obvod Miloš Vystrčil. „Konkrétně v Telči jde dohromady o 20 pracovních míst. Navíc absolutně nechápu, když má být úřad s koncem roku zrušen, proč se v srpnu bude stěhovat do jiných prostor ve městě,“ uvažuje starosta Telče Fabeš.
Největší kritice podrobil finanční správu starosta Náměště. „Hoši z Prahy zase na něco přišli. Je to devastace chápání obcí třetího stupně. Místo toho, aby se správa přibližovala občanovi, tak se mu nyní vzdaluje,“ míní Měrka.
Podle starosty Pacova rušení finančních úřadů na malých městech bude mít dopad i na vývoj počtu obyvatel. „Český venkov se postupně vylidňuje, lidé odchází do větších měst a do příměstských oblastí,“ podotýká Vlček.
Celá situace už došla tak daleko, že starostové dotčených samospráv na Vysočině, nesouhlasících s rušením poboček finančních úřadů ve svých městech, se připojili k aktivitě města Orlová v Moravskoslezském kraji a podepsali se pod otevřený dopis, který má už „na stole“ ministr financí Andrej Babiš.

Přílohy