S Františkem Dohnalem se loučily stovky lidí

16.08.2013

Jihlavské listy | 16.8.2013 | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: Petr Klukan


V kostele sv. Petra a Pavla v Nové Říši na Jihlavsku se ve středu ve 14 hodin konalo poslední rozloučení s bývalým starostou Jihlavy, prvním hejtmanem Kraje Vysočina a exprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu České republiky Ing. Františkem Dohnalem. Na pohřeb přišlo více než šest set lidí.

S Františkem Dohnalem se stovky lidí rozloučily bez projevů politiků, pouze mší, kterou celebroval opat novoříšského kláštera Marian Rudolf Kosík. „Mnozí říkají, že život končí smrtí. My ne. Kdo žije a ve mě věří, bude žít,“ citoval opat slova Bible. Jak dále pronesl, víra Františka Dohnala provázela celý život a víra a naděje byly jeho průvodkyně i v době těžké nemoci.

Proč ale odešel v pouhých 53 letech? položil opat řečnickou otázku a sám na ni odpověděl Písmem svatým, kdy „spravedlivý, když zemře, bude žít“ a doplnil, že „byl přesazen do místa míru a pokoje… Bůh zná odpověď…“ Opat se dotkl i veřejného života Františka Dohnala, kdy se jeho činy „ne vždy setkaly s pochopením a vděčností.“ Jak dále pronesl, nyní ho odevzdáváme do náruče Boží lásky.

Za zvuku zvonů vynesli z kostela jeho blízcí rakev do připraveného pohřebního vozu. Více než stopadesátimetrový průvod poté při zastavené dopravě na novoříšském náměstí a silnici ke hřbitovu provázel Františka Dohnala na poslední cestě. Pohřben byl v rodinném hrobě.

Rozloučení se účastnila nejen rodina, přátelé a kamarádi, ale i desítky lidí politického či veřejného života, včetně bývalých ministrů Václava Jehličky nebo Jaromíra Schlinga, senátorů Jiřího Čunka nebo Miloše Vystrčila, hejtmana Jiřího Běhounka, primátora Jaroslava Vymazala, Františka Vaculíka z PSJ a mnohých dalších.

Přílohy