Samet v Jihlavě připomínají dva žulové klíče

29.03.2019

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina / Příloha - Náš kraj - magazín pro volný čas | Strana: 64 | autor: (vok)


Mnoho let neměla Jihlava žádnou připomínku sametové revoluce. Některým lidem to nedalo a zasloužili se o originální pomník. Nábřeží řeky Jihlavy za Kauflandem zdobí plastika klíčů coby symbolu revoluce. Vytvořil ji havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák.
Tím, kdo celý nápad inicioval, byl už tři roky před odhalením pomníku senátor za ODS Miloš Vystrčil. „Pan senátor se na mě obrátil s tím, že 17. listopadu bloudil po Jihlavě s kytičkou v ruce a neměl ji kam položit. Proto se rozhodl iniciovat v Jihlavě vznik památníku,“ vzpomíná na jednu z mnoha svých originálních zakázek Dvořák.

Dlouho si nevěděl rady, přemýšlel, jak by mohl památník vypadat. Nápad dlouho nepřicházel. Až když si s Vystrčilem dal schůzku ve vyhlášené havlíčkobrodské pivnici U Hnáta, jako by přišlo osvícení. „Tam pan Dvořák přinesl nápad použít motiv klíčů spojených obručí s nápisem ‚Nechť pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí‘ a přívěskem v podobě ‚Havlova‘ srdíčka. Nápad se nám zalíbil,“ popisoval Vystrčil.

Tak vzniklo sousoší z šedé jemnozrnné žuly. Pomník se skládá ze dvou klíčů a lipového listu se srdcem. Je zhruba dva metry vysoký a váží stovky kilogramů. Vyroben byl pomocí moderních řezacích technologií, instalovat ho museli dělníci s jeřábem. Odhalen byl k 26. výročí od listopadového převratu.

„Skulptura symbolizuje 17. listopad 1989 – vítězství lidí, kteří touží po svobodě a demokracii, nad těmi, co si moc chtěli uzurpovat pro sebe. Tehdejší zvonění klíči představitelům odcházejícího režimu se nám zdálo být výmluvným motivem,“ vysvětlil Petr Palovčík ze Spolku za navrácení sochy TGM do Jihlavy, který se na umístění sochy podílel.

Že originální pomník stojí zrovna u cyklostezky na břehu řeky, nebyla náhoda. O jejím umístění se vedly dlouhé diskuse, vytipováno bylo několik lokalit. „Chtěli jsme, aby to místo mohlo být v budoucnu místem setkávání v čase 17. listopadu. Cyklostezkou chodí mladí i starší lidé na vycházky a sportovat, takže se budou moci děti rodičů ptát, o jaký příběh se jedná, co je a byl 17. listopad 1989, co se od té doby v naší zemi změnilo,“ vysvětlil Palovčík.

Přílohy